Πολιτική

Απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο Κασσελάκη βρήκε ο Μητσοτάκης

Απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο Κασσελάκη βρήκε ο Μητσοτάκης Φωτογραφία: intime
Περιθώριο ελιγμών στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με 4+1 παρόμοια, αλλά τελικά διαφορετικά, αιτήματα ζητούν τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα της αρχειοθέτησης της υπόθεσης των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Παράλληλα, τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης ζητούν να δοθούν στην Επιτροπή όλα τα σχετικά πορίσματα της Δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων αρχών, καθώς και να προσέλθουν στην Επιτροπή η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, η οποία διέταξε την αρχειοθέτηση της υπόθεσης και ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, ο οποίος διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση.

Μολονότι η χθεσινή μέρα κύλησε με πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας με στόχο να συμφωνηθεί ένα κοινό κείμενο αιτήματος, τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό εξαιτίας, όπως όλα δείχνουν, της άρνησης του Στέφανου Κασσελάκη να συνυπογράψουν την εν λόγω πρωτοβουλία ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά.

Σε αυτό τουλάχιστον φαίνεται να συγκλίνουν οι εκτιμήσεις κορυφαίων προσώπων των άλλων κομμάτων που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση.

Περιθώριο ελιγμών στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η συγκεκριμένη κατάληξη ενδεχομένως να μην διαφοροποιεί σημαντικά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, καθώς τα 4 παρόμοια αιτήματα πιθανότατα θα αθροιστούν, μαζί και με αυτό του ΚΚΕ, που κινείται σε αντίστοιχη κατεύθυνση, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσει σχετικό αίτημα και από τη Νίκη ή την Ελληνική Λύση.

Ωστόσο, η πίεση στην κυβέρνηση και μάλιστα σε ένα μέιζον ζήτημα στο οποίο έχει βρεθεί σε σκληρές συνθήκες απομόνωσης, δεν θα είναι η μέγιστη δυνατή, δεδομένου ότι ένα κοινό αίτημα τεσσάρων κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης θα δημιουργούσε πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά αντιπαράθεσης στο πολιτικό σκηνικό.

Κατά την έναρξη των εργασιών της βουλής, λοιπόν, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αξιοποιήσει αυτό το περιθώριο ελιγμών που του δόθηκε.

Προσπάθεια Κασσελάκη να μην χρεωθεί το σπάσιμο του μετώπου

Αν και πηγές της Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν ότι ποτέ δεν εξετάστηκε το ενδεχόμενο κατάθεσης κοινού αιτήματος, στελέχη των άλλων κομμάτων περιγράφουν μια πολύ διαφορετική εικόνα της προσπάθειας που έγινε κατά τη χθεσινή μέρα και τελικά δεν ευοδώθηκε.

Εξάλλου, χθες τα μεσάνυχτα ο Στέφανος Κασσελάκης, εξαπολύοντας επίθεση σε συγκεκριμένο site, αναφέρθηκε σε «αίτημα της αντιπολίτευσης», επιχειρώντας, όπως φαίνεται, να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από το γεγονός ότι τελικά κατατέθηκαν ξεχωριστά αιτήματα.

Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κοινού κειμένου είχε αναλάβει η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είχε την αρχική ιδέα για το αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ενώ από τη Χαριλάου Τρικούπη ο Δημήτρης Μάντζος είχε αναλάβει συντονιστικό ρόλο.

Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά, ξεκαθάριζαν ότι επιθυμούσαν ενιαία πρωτοβουλία των τεσσάρων κομμάτων ώστε να μεγιστοποιηθεί η πίεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ξεχωριστά αιτήματα χωρίς προφανή λόγο

Και ενώ όλη η χθεσινή μέρα κύλησε με διαρροές για διαβουλεύσεις που λάμβαναν χώρα, τελικά το βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ξεχωριστό αίτημα, χωρίς να αναφερθεί στη συνέχεια κάποια εξήγηση για τους λόγους για τους οποίους τα 4 κόμματα δεν κατέθεσαν κοινό κείμενο.

Άλλωστε, τα αιτήματα από τη Νέα Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ, τα οποία ακολούθησαν λίγο μετά, δεν διαφέρουν ουσιωδώς από αυτό της Κουμουνδούρου, δεδομένο που ενισχύει την εκτίμηση ότι η κατάθεση κοινού κειμένου ναυάγησε για πολιτικούς λόγους άσχετους με την υπόθεση των υποκλοπών, όπως η πάγια άρνηση του Στέφανου Κασσελάκη για οποιαδήποτε συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά.