Πολιτική

«Θετική ατζέντα» ψάχνει το Μαξίμου εν μέσω βεβαρημένου κοινωνικού και πολιτικού κλίματος

«Θετική ατζέντα» ψάχνει το Μαξίμου εν μέσω βεβαρημένου κοινωνικού και πολιτικού κλίματος Φωτογραφία: intime
Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξακολουθεί να εκπέμπει μήνυμα διαρκούς ενασχόλησης με την ατζέντα της καθημερινότητας.

Τα στοιχεία για την μείωση της ανεργίας είναι το νέο θετικό αφήγημα που προβάλει το Μέγαρο Μαξίμου στην προσπάθεια να φέρει στο προσκήνιο μία ατζέντα που θα του επιτρέψει να διαχειριστεί το βεβαρημένο για την κυβέρνηση κλίμα που επικρατεί τόσο στην κοινωνία- κυρίως λόγω ακρίβειας- όσο και στο πολιτικό σκηνικό.

Εκεί, όπου οι αντιδράσεις μετά το πόρισμα του Αρείου Πάγου εντείνονται και τα ερωτηματικά γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών πυκνώνουν, την ώρα που εκδηλώνονται και οι πρώτες πολιτικές πρωτοβουλίες από την αντιπολίτευση.

Σε αυτό το περιβάλλον ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε χθες να αναδείξει ως μείζων επίτευγμα της σημερινής κυβέρνησης την μείωση της ανεργίας τον Ιούνιο στο 9,6%, επαναλαμβάνοντας με αυτή την ευκαιρία και τον στόχο της δεύτερης κυβερνητικής τετραετίας «για σύγκλιση με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα: στους μισθούς, στην ανεργία, στην ποιότητα ζωής».

Την ίδια ώρα όμως, ένα άλλο αφήγημα που προβάλει ο πρωθυπουργός και αφορά στην «βελτιωμένη εικόνα» του πληθωρισμού- όπως είπε στο προχθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο- δεν δείχνει να επιβεβαιώνεται από την πρώτη εκτίμηση της Eurostat για τον ετήσιο πληθωρισμό στην Ελλάδα που διαμορφώθηκε στο 3% τον Ιούλιο από 2,5% τον Ιούνιο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξακολουθεί να εκπέμπει μήνυμα διαρκούς ενασχόλησης με την ατζέντα της καθημερινότητας, γνωρίζοντας ότι με βάση την αποτελεσματικότητά της σε αυτήν θα κριθεί τελικά από τους πολίτες.

Η πρόθεση αυτή αποτυπώνεται στην επιβολή της έκτακτης εισφοράς στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με φυσικό αέριο προκειμένου να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί τον Αύγουστο, αλλά και στις προτροπές του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου προς τις βιομηχανίες και τα σούπερ μάρκετ να μειώσουν το μεσοσταθμικό τους κέρδος και να μειώσουν τις τιμές ιδιαίτερα το φθινόπωρο που ανοίγουν τα σχολεία και για πολλά νοικοκυριά απαιτούνται πρόσθετα έξοδα.

Την ώρα που οι κατώτερες των προσδοκιών της κοινωνίας επιδόσεις σε μείζονα ζητήματα της καθημερινότητας, παραμένουν το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίζει- χωρίς επιτυχία ως τώρα- η κυβέρνηση, η πίεση προς αυτήν αυξάνεται και σε πολιτικό επίπεδο.

Το κλίμα ανακούφισης και η αίσθηση ότι μετά την προχθεσινή εξέλιξη στην υπόθεση των υποκλοπών, θα απαλλαγεί η κυβέρνηση από ένα μεγάλο «αγκάθι» που εδώ και καιρό την φέρνει σε πολιτικά δύσκολη θέση καθώς πρόκειται για ζήτημα που αφορά κατεξοχήν την ποιότητα της δημοκρατίας, κράτησε πολύ λίγο.

Το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να συνειδητοποιεί ότι η πολιτική πίεση θα συνεχιστεί όσο και εάν, ενδεχομένως, θεωρεί πως η ... θερινή ραστώνη θα συμβάλει στο να κοπάσει την αμέσως επόμενη περίοδο.

Οι πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης, η πληθώρα των ερωτημάτων που τίθεται όχι μόνο από κόμματα, αλλά και από μέσα ενημέρωσης, η ασφυκτική πολιτική πίεση και προς τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη που εμφανίζονται ως στόχοι «νόμιμων παρακολουθήσεων», δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι το ζήτημα θα διατηρηθεί στο πολιτικό προσκήνιο τόσο άμεσα, όσο και μετά τις 20 Αυγούστου που η πολιτική δραστηριότητα θα επανέλθει ούτως ή άλλως σε πλήρη κανονικότητα, με ορίζοντα και το ορόσημο της ΔΕΘ.

Μέχρι χθες βράδυ πάντως το Μέγαρο Μαξίμου- που σε άλλα ζητήματα επιδεικνύει πολύ γρήγορα αντανακλαστικά και δεν αφήνει τίποτα να πέφτει κάτω για τις σε βάρος του αιτιάσεις- δεν είχε απαντήσει καν στα ερωτήματα που από το πρωί είχε θέσει προς τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό θα γίνει προφανώς στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη.

Το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να συνεχίσει να κινείται στην γραμμή της… αντεπίθεσης, με σκληρή κριτική στην αντιπολίτευση για «επιθέσεις» σε βάρος της Δικαιοσύνης, κάτι που έχει διαφανεί και από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου, όσο και των υπουργών Επικρατείας, Μάκη Βορίδη και Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη.