Οικονομία

Επισπεύδεται για αύριο η συνάντηση Αχτσιόγλου – Κουαρτέτου για τα εργασιακά

Επισπεύδεται για αύριο η συνάντηση Αχτσιόγλου – Κουαρτέτου για τα εργασιακά
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Τις τακτικές κινήσεις για τη διαπραγμάτευση μελετούν στο υπουργείο Εργασίας – Οι θέσεις της ελληνικής πλευράς και τα «θέλω» των δανειστών – Επιδιώξεις και διαφωνίες των δύο πλευρών

Αύριο ξεκινούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τις αλλαγές στον εργασιακό «χάρτη» της χώρας, ανάμεσα στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και στους εκπροσώπους των θεσμών. Χωρίς να έχει γίνει γνωστή έως αυτή την στιγμή η ακριβής ώρα, στο υπουργείο Εργασίας ενημερώθηκαν ότι αύριο θα συναντηθούν με τους θεσμούς σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και ετοιμάζουν τις τελευταίες «πινελιές» της διαπραγματευτικής πολιτικής που θα ακολουθήσουν.

Η προγραμματισμένη συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και υπηρεσιακών παραγόντων, θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τετάρτη, όπως είχε αρχικά οριστεί.

Λόγω της επιτάχυνσης της διαδικασίας, δεν θα επιδοθεί προς τους θεσμούς το κείμενο αρχών που ετοίμαζε το υπουργείο Εργασίας.

Τα θέματα που η ελληνική πλευρά επιθυμεί να τεθούν στην αυριανή διαπραγμάτευση, πάντως, παραμένουν ίδια και επικεντρώνονται στα εξής σημεία:

- Συλλογικές διαπραγματεύσεις: Το υπουργείο Εργασίας, επιδιώκει να πετύχει επαναφορά της διαδικασίας, έτσι ώστε οι συλλογικές συμβάσεις να επανακτήσουν την χαμένη τους ισχύ και να επιστρέψουν στην πρωτοκαθεδρία, έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων. Το ακριβώς αντίθετο επιθυμούν οι θεσμοί, που επιμένουν να μην αλλάξει το παραμικρό σε σχέση με το καθεστώς που διαμορφώθηκε στα εργασιακά, από το δεύτερο μνημόνιο και μετά.

- Επεκτασιμότητα συμβάσεων: Η ελληνική πλευρά, υιοθετώντας το κοινό κείμενο θέσεων που έχουν υπογράψει οι κοινωνικοί εταίροι, πιέζει ώστε να επανέλθει το δικαίωμα στην επεκτασιμότητα των συλλογικών – κλαδικών συμβάσεων. Αυτό σημαίνει ότι στο εξής, μια συλλογική σύμβαση όταν θα υπογράφεται θα ισχύει για το σύνολο των επιχειρήσεων ενός κλάδου. Προϋπόθεση είναι, οι εργοδοτικοί φορείς που υπογράφουν τη νέα σύμβαση να έχουν στα μητρώα τους περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα αποτραπούν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, που έχουν παρουσιαστεί στην ελληνική αγορά εργασίας και έχουν ενοχλήσει ακόμα και συνδικαλιστικούς εργοδοτικούς φορείς (πχ ΕΣΕΕ).

- Ομαδικές απολύσεις: Η νέα υπουργός Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου, αναμένεται να αξιοποιήσει το σκέλος της επικείμενης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το συγκεκριμένο θέμα, επισημαίνοντας ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, δεν πρόκειται να γίνεται αναφορά σε αλλαγή ποσοστού, δηλαδή ανώτατων ορίων απολύσεων που σήμερα είναι στο 5% και οι θεσμοί επιθυμούν να αυξηθούν στο 10%. Το σκέλος της απόφασης εστιάζεται στο εάν θα είναι ή όχι σε ισχύ, το δικαίωμα στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας να εγκρίνει ή να απορρίπτει τα σχέδια ομαδικών απολύσεων που θα κατατίθενται. Ερωτηματικό όμως παραμένει για το ποια θα είναι η αντίδραση των θεσμών, στο σκέλος της πρότασης που αφορά την επιδότηση της εργασίας από το κράτος, με μειωμένο ωράριο για εργαζόμενους που κινδυνεύουν να υποστούν ομαδική απόλυση, έτσι ώστε να αποτρέπεται η συγκεκριμένη διαδικασία και να μην χάνονται δουλειές.

- Lockout – ανταπεργία: Η ελληνική πλευρά αναμένεται να τονίσει ξανά ότι δεν πρόκειται να δεχτεί την επαναφορά του μέτρου της ανταπεργίας, όπως είναι πάγια επιθυμία του ΔΝΤ. Πρόκειται για ένα μέτρο που βρίσκει αντίθετους και τους κοινωνικούς εταίρους, όμως οι θεσμοί φαίνεται ότι πιέζουν για την εφαρμογή του.