Οικονομία

ΙΚΑ: Έως 345,6 ευρώ η προσωρινή σύνταξη χηρείας

ΙΚΑ: Έως 345,6 ευρώ η προσωρινή σύνταξη χηρείας
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Στο ποσό των 345,6 ευρώ το μήνα, οριοθετεί την προσωρινή σύνταξη χηρείας το ΙΚΑ, ποσό που αντιστοιχεί σε Εθνική Σύνταξη, με 15 έτη ασφάλισης. Σύμφωνα με έγγραφο του Ταμείου για όσες περιπτώσεις συντάξεων χηρείας αφορούν αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά την 13η Μαΐου 2016, ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό (ν. 4387/2016), οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορούν να χορηγούν το παραπάνω ποσό, μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

Το ποσό αυτό θα μπορεί να επιμερίζεται ανάλογα με τα ποσοστά επιμερισμού των δικαιοδόχων μελών στη σύνταξη λόγω θανάτου.
Επίσης, διευκρινίζεται ότι για τις συντάξεις λόγω αναπηρίας που καταβάλλονταν στους θανόντες συνταξιούχους μειωμένες λόγω ποσοστού αναπηρίας, το χορηγούμενο ποσό θα είναι μειωμένο σε αντίστοιχο ποσοστό.  Όμως, στην περίπτωση που καταβαλλόταν πλήρες ποσό παρά την ύπαρξη χαμηλότερης βαθμίδας αναπηρίας, το ποσό που θα χορηγείται στα μέλη οικογένειας, επίσης θα είναι πλήρες.

Σε κάθε περίπτωση διευκρινίζεται ότι, θα πρέπει να εκδοθεί η προσωρινή σύνταξη του άρθ. 29 του ν. 4387/2016 στους δικαιούχους, σύμφωνα με τις οδηγίες της σχετικής εγκυκλίου που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, αμέσως μόλις τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η σχετική εφαρμογή Ο.Π.Σ, η οποία αφορά τις περιπτώσεις χορήγησης προσωρινής σύνταξης λόγω θανάτου ασφαλισμένου από 13/5/2016 και μετά.