Οικονομία

Συλλογικές συμβάσεις και ομαδικές απολύσεις οι «κόκκινες γραμμές» της Αχτσιόγλου

Συλλογικές συμβάσεις και ομαδικές απολύσεις οι «κόκκινες γραμμές» της Αχτσιόγλου
του Βασίλη Αγγελόπουλου Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η επαναφορά τους, αλλά ταυτόχρονα και η διατήρηση του καθεστώτος που ισχύει ήδη για τις ομαδικές απολύσεις χωρίς την παραμικρή αλλαγή, είναι οι βασικές «κόκκινες γραμμές» που έθεσε η ελληνική πλευρά στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά.

Κατά την χθεσινή, πρώτη συνάντηση, ανάμεσα στη νέα υπουργό Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου και στους εκπροσώπους των θεσμών, επισημάνθηκαν οι παραπάνω θέσεις και τονίστηκε ειδικά για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ότι η Ελλάδα έχει ήδη εξομοιώσει τη νομοθεσία της με την Ευρωπαϊκή. Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εργασίας, τόνιζαν χθες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η οποία διήρκεσε λίγο περισσότερο από μία ώρα, ότι για το σκέλος των συλλογικών συμβάσεων, επιχειρήθηκε με στοιχεία να πειστούν οι θεσμοί ότι πρέπει να αποκτήσουν «ουσιαστικό περιεχόμενο». Αυτό συνεπάγεται ότι το σκέλος της επεκτασιμότητας για το σύνολο των επιχειρήσεων ενός κλάδου, είναι επίσης απαραίτητο για να αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύ, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Βασικό «όπλο» στα επιχειρήματα που αναλύθηκαν, ήταν το Πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για τα εργασιακά, για το θέμα.

Για το επίσης, φλέγον ζήτημα, των ομαδικών απολύσεων, η ελληνική πλευρά επέμεινε ότι το ισχύον καθεστώς είναι αρκετό και δεν χρειάζεται να υπάρξουν αλλαγές. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα ισχύει ανώτατο όριο ομαδικών απολύσεων 5% ή 30 εργαζόμενοι για επιχειρήσεις άνω των 150 ατόμων. Στην σχετική κοινοτική οδηγία γίνεται λόγος για όριο 10% για επιχειρήσεις με 100 έως 300 εργαζόμενους.

«Τα όρια που θέτει η ελληνική νομοθεσία είναι πλήρως συμβατά με το ενωσιακό δίκαιο», διεμήνυσε η νέα υπουργός Εργασίας, στην συνέντευξή της στο «Έθνος της Κυριακής». Η ίδια έχει εξηγήσει πως η ελληνική νομοθεσία είναι πλήρως εναρμονισμένη με την κοινοτική, καθώς η επίμαχη οδηγία έχει την ρήτρα της ευνοικότερης ρύθμισης. Το σκέλος της διοικητικής έγκρισης που διατηρεί ο εκάστοτε υπουργός επί ομαδικών απολύσεων θα κριθεί από το Δικαστήριο της Ε.Ε. Όμως ανεξάρτητα από αυτό, η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να συζητήσει το σκέλος της επιδότησης της εργασίας με μειωμένο ωράριο, ως αντιστάθμισμα στις ομαδικές απολύσεις, για να διατηρηθεί βιώσιμη μια επιχείρηση που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.
Οι θεσμοί κατά την χθεσινή συνάντηση απέφυγαν να τοποθετηθούν. Όμως ήδη από την προηγούμενη παρουσία τους στην Αθήνα και στις συναντήσεις που είχαν πραγματοποιήσει με τον τέως υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, είχαν ξεκαθαρίσει ότι διαφωνούν με την υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών. Επίσης, δεν συμφωνούν με την ελληνική πρόταση για καθορισμό του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα από τους κοινωνικούς εταίρους. Οι συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν σήμερα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.