Οικονομία

Υπ. Εργασίας: Περιορισμός ληξιπρόθεσμων οφειλών σε συντάξεις, εφάπαξ και μερίσματα

Υπ. Εργασίας: Περιορισμός ληξιπρόθεσμων οφειλών σε συντάξεις, εφάπαξ και μερίσματα
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Επίθεση σε όλα τα «μέτωπα», με στόχο τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), θέτει σε λειτουργία το υπουργείο Εργασίας.

Ο περιορισμός των συντάξεων που βρίσκονται στην αναμονή, σε συνδυασμό με τις απονομές εφάπαξ και μερισμάτων, τίθενται σε πρώτη προτεραιότητα από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, έτσι ώστε να φανεί προς τους θεσμούς ότι περιορίζεται σημαντικά το φαινόμενο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, άρα και το «κρυφό έλλειμμα» της Κοινωνικής Ασφάλισης. Μοναδικό «χαμένο» Ταμείο της διαδικασίας αυτής, είναι το ΕΤΕΑ, αφού έχει απαγορευτεί ρητά η οποιαδήποτε κρατική χρηματοδότηση, γεγονός που εμποδίζει την κάλυψη των περίπου 125.000 συντάξεων που βρίσκονται στην αναμονή και οι οποίες αποτιμώνται περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία που τέθηκε χθες σε εφαρμογή χθες και αφορά την καταβολή 859 εκατ. ευρώ από τα Κρατικά Ταμεία για να απονεμηθούν κύριες συντάξεις, αποτελεί συνέχεια της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι και αφορά τα εφάπαξ βοηθήματα. Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι εντός του 2017 θα καλυφθεί σχεδόν το 80% από τις 102.000 κύριες συντάξεις που βρίσκονται στην αναμονή χρονικό διάστημα έως τρία έτη. Αντίστοιχα, για τα εφάπαξ έχει προβλεφθεί να δοθούν ποσά της τάξης των 905 εκατ. ευρώ. Από αυτά έως τον Σεπτέμβριο είχαν δοθεί σχεδόν 193 εκατ. ευρώ κυρίως για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), αλλά και το Ταμείο των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ), αλλά και τον ειδικό λογαριασμό προσωπικού ΙΚΑ. Αποτέλεσμα είναι το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους να έχουν χορηγηθεί συνολικά περισσότερα από 9.000 εφάπαξ. Υπάρχει μάλιστα η στόχευση, έως το τέλος του έτους να χορηγηθούν άλλα 8.500 εφάπαξ έως το τέλος του έτους. Βέβαια, οι εκκρεμότητες στο συγκεκριμένο πεδίο παραμένουν μεγάλες, καθώς υπάρχουν ακόμα στην αναμονή 28.500 εφάπαξ μόνο στο ΤΠΔΥ και άλλα 3.600 στο ΤΑΥΤΕΚΩ.

Στον τομέα των μερισμάτων, έχει προγραμματιστεί να εκταμιευθούν 85 εκατ. ευρώ για να χορηγηθούν λάβουν τη συγκεκριμένη παροχή περίπου 22.000 δικαιούχοι, που παραμένουν στην αναμονή εδώ και μία διετία. Πρόκειται για μερίσματα που στόχος είναι να χορηγηθούν έως το τέλος του έτους, έστω και πετσοκομμένα με βάση τις περικοπές που έχουν προγραμματιστεί.