Οικονομία

ΟΑΕΕ: Μέτρα στήριξης ασφαλισμένων που επλήγησαν από τον σεισμό της 15ης Φεβρουαρίου

ΟΑΕΕ: Μέτρα στήριξης ασφαλισμένων που επλήγησαν από τον σεισμό της 15ης Φεβρουαρίου
Μέτρα που εστιάζονται στην στήριξη – ανακούφιση όσων ασφαλισμένων – ελεύθερων επαγγελματιών υπάγονται στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και υπέστησαν ζημιές από το σεισμό της 15ης Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο ΟΑΕΕ.

Τα μέτρα αφορούν την αναστολή καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα που συνέβη ο σεισμός. Επίσης, κεφαλαιοποιούνται οι τρέχουσες και καθυστερούμενες εισφορές μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα, από το μήνα που συνέβη ο σεισμός.

Προϋπόθεση είναι οι ασφαλισμένοι να διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό.

Οι περιοχές αυτές οριοθετούνται ως εξής:
Περιφερειακή ενότητα Ηλείας
Α) Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων (ολόκληρος).

Β) Δήμος αρχαίας Ολυμπίας

Οι τοπικές κοινότητες (ΤΚ) Άσπρων Σπιτιών, Βασιλακίου, Ηράκλειας, Λούβρου, Πλατάνου της δημοτικής ενότητας (ΔΕ) αρχαίας Ολυμπίας.

Γ) Δήμος Ζαχάρως
Ολόκληρη η ΔΕ Ζαχάρως. Οι ΤΚ νέας Φιγαλείας και Πετραλώνων της ΔΕ Φιγαλείας.

Δ) Δήμος Πύργου

Η ΤΚ Ανεμοχωρίου της ΔΕ Βώλακος και η ΤΚ Βαρβασαίνης της ΔΕ Πύργου.

Στην εγκύκλιο του ΟΑΕΕ ορίζεται ότι οφειλές που έχουν ρυθμιστεί με άλλες διατάξεις, μπορούν να ενταχθούν στην παρούσα ρύθμιση για το υπόλοιπο της οφειλής, προσαυξημένο με τις επιβαρύνσεις που αντιστοιχούν σε αυτό, κατά τον προηγούμενο της καταστροφής μήνα. Τυχόν ευεργετήματα που είχαν παρασχεθεί, μέσω των ειδικών διατάξεων, δεν χάνονται ως προς το μέρος της οφειλής που έχει εξοφληθεί (πχ εκπτώσεις). Για την ένταξη στη ρύθμιση (αναστολής) τρεχουσών εισφορών δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Επισημαίνεται ότι όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή, δεν είναι δυνατό να υπάγονται ταυτόχρονα σε οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής. Επίσης, δεν υπάγονται στην παρούσα ρύθμιση οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές από αναγνωρίσεις χρόνων ασφάλισης.

Ως μήνας έναρξης του εξαμήνου αναστολής ορίζεται ο Φεβρουάριος 2016. Διευκρινίζεται ότι είναι υποχρεωτική η καταβολή τρεχουσών εισφορών από τη λήξη της περιόδου αναστολής έως το τέλος της ρύθμισης. Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός του επόμενου μήνα από τη λήξη της περιόδου αναστολής. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως το τέλος κάθε μήνα που ακολουθεί. Σε περίπτωση υποβολής αίτησης μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής θα πρέπει να καταβληθούν όλες οι απαιτητές εισφορές και δόσεις (μετά την περίοδο αναστολής), με τα αναλογούντα πρόσθετα τέλη και επιβαρύνσεις.

NETWORK