Οικονομία

«Απαιτούν» να αναλάβει εισπρακτική εταιρεία τα ληξιπρόθεσμα σε εφορία και Ταμεία

«Απαιτούν» να αναλάβει εισπρακτική εταιρεία τα ληξιπρόθεσμα σε εφορία και Ταμεία
Κατά απαίτηση των δανειστών κυοφορείται συνεργασία των υπηρεσιών ασφάλισης και φορολογίας με ιδιωτική εταιρία ώστε να αναλάβει τον ρόλο της εισπρακτικής εταιρείας, για να εισπραχθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία και το Δημόσιο

Ειδικότερα σύμφωνα με το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο -κείμενο που παρέδωσαν στην κυβέρνηση οι δανειστές - ζητούν ιδιωτική εταιρεία να αναλάβει τον ρόλο της εισπρακτικής εταιρείας ώστε να «συλλέξει» τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία.

Εφόσον η απαίτηση των δανειστών γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση, η εισπρακτική εταιρεία θα έχει δύσκολο έργο αφού ο μισός σχεδόν πληθυσμός της χώρας χρωστά σε Ταμεία και εφορία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Σεπτέμβριο ανήλθε σε 4.374.475, έναντι 4.030.950 τον Αύγουστο. Οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου ανέρχονται σε 1.618.460, έναντι 1.541.970 που ήταν τον Αύγουστο. Οι οφειλέτες στους οποίους τον Σεπτέμβριο είχαν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν σε 788.947 έναντι 774.321 τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΓΓΔΕ μόνο οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν ανέλθει στα 9,035 δισ. ευρώ .