Οικονομία

ΕΚΑΣ: Μειώσεις έως και 40% αναμένεται να φέρει η Υπουργική Απόφαση

ΕΚΑΣ: Μειώσεις έως και 40% αναμένεται να φέρει η Υπουργική Απόφαση
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Η Υπουργική Απόφαση που πρέπει να εκδοθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους για τον τρόπο που θα γίνει η μείωση της δαπάνης για το ΕΚΑΣ το 2017, με στόχο να εξοικονομηθούν 431 εκατ. ευρώ, «κρύβει» νέες μειώσεις έως 40% σε όσους έχουν απομείνει να λαμβάνουν το συγκεκριμένο βοήθημα.

Όπως προκύπτει από το σχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου, που είδε το «φως» της δημοσιότητας, οι θεσμοί έχουν συμπεριλάβει στα προαπαιτούμενα για την επίτευξη συμφωνίας, την έκδοση της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης.

Συνεπώς, δίνουν βαρύνουσα σημασία στο να είναι ξεκάθαρο πώς θα γίνει η μείωση της δαπάνης για το ΕΚΑΣ το επόμενο έτος, με δεδομένο, φυσικά, ότι το συγκεκριμένο επίδομα καταργείται οριστικά στο τέλος του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι, ήδη φέτος το ΕΚΑΣ καταργήθηκε σε περίπου 165.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Από  τους 250.000 χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν απομείνει να λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα, το 80% λαμβάνει ΕΚΑΣ ύψους 230 ευρώ έκαστος, μιας και βρίσκονται στην πιο «υψηλή» εισοδηματική κατηγορία. Το υπόλοιπο 20% λαμβάνει ΕΚΑΣ 57,5 ή 115 ή 175 ευρώ.

Μένει να αποσαφηνιστεί από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, εάν οι μειώσεις που θα γίνουν θα είναι οριζόντιες, ή εάν θα είναι διαφορετικές ανά ποσό επιδόματος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, έχει ξεκαθαριστεί ότι το 2017, το επίδομα δεν θα καταργηθεί για κανέναν από τους δικαιούχους. Όμως είναι πιθανό να μειωθεί σημαντικό για το σύνολό τους.