Οικονομία

«Στα κάγκελα» οι αρτοποιοί για τις αλλαγές στο ψωμί

«Στα κάγκελα» οι αρτοποιοί για τις αλλαγές στο ψωμί
Μερίδα αρτοποιών, μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την ποιότητα του ψωμιού που θα καταλήγει στο τραπέζι του καταναλωτή.

Αιτία, είναι η ψήφιση σχετικής τροπολογίας που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, στο νομοσχέδιο με τίτλο «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις», όπου καθιερώνεται η δυνατότητα χρήσης των όρων «πααραδοσιακός αρτοποιός», «παραδοσιακό αρτοποιείο» και «παραδοσιακός φούρνος».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η χρήση των όρων, θα γίνεται αποκλειστικά από αρτοποιούς που πωλούν άρτο, μεταξύ άλλων αρτοπαρασκευασμάτων και αρτοσκευασμάτων, ο οποίος παράγεται με παραδοσιακό τρόπο. Ο παραδοσιακός τρόπος, προβλέπει τα εξής στάδια: την επιλογή των πρώτων υλών, το ζύμωμα της ζύμης (η οποία δεν έχει προηγουμένως υποβληθεί σε κατάψυξη ταχεία κατάψυξη, ή ανάλογη διαδικασία συντήρησης), την εξέλιξη της ζύμης μέχρι την πλήρη μορφοποίηση της και την έψηση του άρτου.

Ωστόσο, σημαντικός αριθμός αρτοποιών, θεωρεί ότι οι όροι «παραδοσιακός αρτοποιός», «παραδοσιακό αρτοποιείο» και «παραδοσιακός φούρνος», καλύπτονται ήδη, από προηγούμενες διατάξεις του Ν. 3526/2007, όπου καθορίζεται η έννοια του «φρέσκου άρτου» ή «φρέσκου αρτοπαρασκευάσματος».

Όπως επισήμαναν οι αρτοποιοί, στα μέλη της διοίκησης του Β.Ε.Α, με τη παρούσα τροπολογία και τα νέα δεδομένα που αυτή επιφέρει στην αγορά, προκαλείται σύγχυση στους καταναλωτές, για το αν το «παραδοσιακό» ψωμί που θα αγοράσουν θα είναι ταυτόχρονα και φρέσκο. Ακόμη εκφράζουν την ανησυχία τους, ότι υπάρχει κίνδυνος απαξίωσης και σταδιακής κατάργησης του όρου «φρέσκο» με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία των καταναλωτών.

Ειδικό σήμα

Η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων και Περιχώρων κυκλοφόρησε και έχει αρχίσει να διανέμει στα μέλη της το νέο σήμα του σωματείου που αφορά στην ενημέρωση των καταναλωτών ότι στα συγκεκριμένα σημεία πώλησης παράγεται φρέσκο ψωμί από φρέσκια ζυμη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα αρτοποιεία/φούρνοι σε κάθε γειτονιά που φέρουν το σήμα αυτό, κάθε μέρα ζυμώνουν, ψήνουν και διαθέτουν από αγνές πρώτες ύλες χωρίς να παρεμβληθεί κατάψυξη φρέσκο ψωμί το οποίο μπορεί να προμηθευτεί ο Έλληνας καταναλωτής. Στα αρτοποιεία που θα φέρουν αυτό το σήμα θα μπορούν πλέον οι καταναλωτές να βρίσκουν και να προμηθεύονται φρέσκο ψωμί από φρέσκια ζύμη με αδιάκοπη διαδικασία αρτοποίησης.

Το σήμα αυτό δημιουργήθηκε για να απαλείψει τη σύγχυση που σύμφωνα με διάφορες μελέτες υπάρχει στους καταναλωτές σχετικά με το φρέσκο ψωμί.

Ανάλογο σποτ έχει ήδη ανέβει στη σελίδα της ΣΑΑΠΠ στο facebook και μπορείτε να το δείτε στο: https://www.facebook.com/fournostisgitonias/?ref=aymt_homepage_panel