Υγεία

Ψωμί: 5 λόγοι για να το αποφύγετε

Ψωμί: 5 λόγοι για να το αποφύγετε Φωτογραφία: pixabay
Το ψωμί είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, ενώ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες και πρωτεΐνη.

Αν αναρωτιέστε αν το ψωμί είναι κακό για τη διατροφή σας η απάντηση εξαρτάται από την ποικιλία του ψωμιού που θα επιλέξετε, την ποσότητα που θα φάτε και με τι θα το συνοδεύσετε.

Πέντε λόγοι για τους οποίους το ψωμί μπορεί να είναι κακό για τη διατροφή σας
- Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες: Κατά μέσο όρο, μία μόνο φέτα άσπρο ψωμί περιέχει περίπου 13 γραμμάρια υδατάνθρακες. Οι απλοί υδατάνθρακες απορροφώνται άμεσα, οδηγώντας μας σε αυξημένη πείνα και υψηλότερο κίνδυνο υπερφαγίας.

- Έχει χαμηλή θρεπτική αξία: Το ψωμί έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη, λίπος, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα σε σύγκριση με τα φρούτα και τα λαχανικά.

- Αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα: Σύμφωνα με το Harvard Health, το ψωμί έχει σημαντική ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι απλοί υδατάνθρακες σε επεξεργασμένα δημητριακά απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος πολύ πιο γρήγορα από τους σύνθετους υδατάνθρακες στα τρόφιμα ολικής αλέσεως, οδηγώντας σε γρήγορες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και παχυσαρκίας.

- Οδηγεί σε αύξηση βάρους: Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το λευκό ψωμί και το λευκό ρύζι, έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη συσσώρευση κοιλιακού λίπους. Το λευκό ψωμί είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και θερμίδες, τις οποίες το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τόσο αποτελεσματικά ως καύσιμο.

- Διαταράσσει το μικροβίωμα του εντέρου: Εάν τρώτε συνεχώς περισσότερο λευκό ψωμί από δημητριακά ολικής αλέσεως ή άλλες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, μπορεί αυτό να επηρεάσει αρνητικά τα βακτήρια στο έντερό σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή χαμηλή σε δημητριακά ολικής αλέσεως σχετίζεται με ανισορροπίες στο μικροβίωμα, το οποίο συνδέεται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τις φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου.

Γιατί το ψωμί ολικής αλέσεως είναι καλύτερη επιλογή

Το ψωμί ολικής αλέσεως έχει τα παρακάτω οφέλη για την υγεία:

- Είναι ενισχυμένο με βιταμίνες και μέταλλα

- Βοηθάει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου

- Αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης

Έχετε σκεφτεί ποτέ να κόψετε το ψωμί;

Όπως πολύ πρόσφατα έγραψε το «HealthStat» και σύμφωνα με τον Dr Eric Berg αν κόψουμε το ψωμί για δύο εβδομάδες θα δούμε σημαντικές αλλαγές στο σώμα μας.

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε είναι ότι θα φύγει το φούσκωμα από την κοιλιά σας. Αυτό θα συμβεί γιατί συγκριτικά με όλες τις τροφές, τα δημητριακά είναι αυτά που προκαλούν το μεγαλύτερο φούσκωμα στο στομάχι. Χωρίς το φούσκωμα λοιπόν, θα δείτε ότι σταδιακά η κοιλιά σας θα αρχίσει να «μαζεύει».

Το δεύτερο πράγμα που θα παρατηρήσετε είναι ότι θα ανακτήσετε μεγάλο μέρος της ενέργειάς σας. Η ενέργειά σας θα αυξηθεί γιατί θα βελτιωθεί το επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Τίποτα δεν μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε μεγαλύτερη κόπωση από τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα. Εκτός από την ενέργεια που θα αποκτήσετε, θα νιώσετε επίσης ότι έχετε πνευματική διαύγεια.

Η τρίτη αλλαγή που θα δείτε κόβοντας το ψωμί έχει να κάνει με την γνωστική ικανότητα. Θα διαπιστώσετε βελτίωση στη μνήμη σας, καλύτερη εστίαση και συγκέντρωση.

Επιπλέον, η έλλειψη του ψωμιού από τη διατροφή σας θα μειώσει την επιθυμία σας για αρτοσκευάσματα και ζάχαρη. Ο λόγος είναι ότι αυτό που προκαλεί την επιθυμία για κατανάλωση ψωμιού είναι το ίδιο το ψωμί. Αν σταματήσετε να το τρώτε, τότε θα σταματήσετε να το λαχταράτε.

Μία ακόμη μεγάλη αλλαγή που θα διαπιστώσετε είναι στη διάθεσή σας. Αν νιώθατε απογοήτευση ή άγχος στην καθημερινότητά σας θα δείτε ότι αυτά τα συναισθήματα σιγά σιγά θα υποχωρήσουν γιατί τα επίπεδα στακχάρου στο αίμα θα σταθεροποιηθούν.