Οικονομία

Το Eurogroup δοκιμάζει και πάλι τις (όλο και λιγότερες) αντοχές της ελληνικής κυβέρνησης

Το Eurogroup δοκιμάζει και πάλι τις (όλο και λιγότερες) αντοχές της ελληνικής κυβέρνησης
Με το ΔΝΤ να εμμένει στον εκβιασμό, τους Ευρωπαίους στους γνωστούς… ρόλους και το Βερολίνο σταθερά προσηλωμένο στις «μεταρρυθμίσεις» ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση – Τα «αγκάθια» παραμένουν και η όποια συμφωνία όλα δείχνουν ότι παραπέμπεται για τον Ιανουάριο - Δύο δύσκολα σενάρια αναδεικνύει η Wall Street Journal

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κρίσιμο Eurogroup για τη δεύτερη αξιολόγηση και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για άμεσα μέτρα (φοροαπαλλαγές, μείωση συντάξεων) να παραμένουν στο τραπέζι ως εκβιασμός για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα από τη μια και τους Ευρωπαίους, από την άλλη, να μοιράζονται σε στρατόπεδα «καλών και κακών», με την ελληνική κυβέρνηση να «ποντάρει» σε μια πολιτική συμφωνία, η οποία περιπλέκεται ακόμα περισσότερο μετά το «όχι» που έβγαλε το ιταλικό δημοψήφισμα.

Πριν από λίγο το Reuters έγραψε ότι δεν αναμένεται σημαντική εξέλιξη κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, οι συζητήσεις για τα μέτρα σχετικά με το χρέος μπορεί να ξεκινούν σήμερα, αλλά ένας συμβιβασμός θεωρείται απίθανος.

Λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup, ο γερμανικός Τύπος χαρακτηρίζει σίγουρες τις διαφωνίες των υπουργών Οικονομικών για το ελληνικό χρέος και το πρωτογενές πλεόνασμα στο σημερινό Eurogroup. H Süddeutsche Zeitung του Μονάχου περιγράφει σκηνικό καβγά μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με αντικείμενο τα μέτρα λιτότητας που θα πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα και σημειώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση πιέζει να παραταθεί για άλλα δέκα χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα που συμφωνήθηκε μέχρι το 2018, την ώρα που Γαλλία και η Ιταλία βλέπουν σε αυτό κίνδυνο για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα και επιθυμούν την προώθηση συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους», γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες.

Η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου επιγράφει το σχόλιό της με τον τίτλο «Ελλάδα, η αποικία του ευρώ». Σε αυτό η σχολιάστρια κατακεραυνώνει την πολιτική της ΕΕ απέναντι στη χώρα. «Σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια πένεται. Το εισόδημα έχει μειωθεί κατά 35%. Παρ' όλα αυτά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καμώνονται ότι δεν τρέχει τίποτα. Σε άλλο σημείο του σχολίου επιτίθεται εναντίον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με αφορμή τις χθεσινές του δηλώσεις στην κυριακάτικη Bild για την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων και όχι ελάφρυνσης του χρέους.

Δύο σενάρια κατά την Wall Street Journal

Η Ελλάδα παραμένει το «λίκνο» της ευρωπαϊκής δυσλειτουργίας, σημειώνει η Wall Street Journal (WSJ) σε δημοσίευμά της με τίτλο: «Ελλάδα και πιστωτές επιστρέφουν σε τροχιά σύγκρουσης». Η εφημερίδα, αφού αναλύει διεξοδικά τους συσχετισμούς και τα δεδομένα που διαμορφώνονται σημειώνει ότι οι αξιωματούχοι φοβούνται πως υπάρχουν δύο πιθανοί τρόποι να δοθεί τέλος στο αδιέξοδο.

Ο πρώτος είναι η Γερμανία και το ΔΝΤ να προχωρήσουν σε έναν συμβιβασμό για τους μεσοπρόθεσμους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα να κληθεί να εμφανίζει πλεόνασμα 3,5% μετά το 2018. Σε μια τέτοια περίπτωση, το ΔΝΤ θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει πρόσθετα μέτρα για να «πιαστεί» ο στόχος. Το δεύτερο εναλλακτικό σενάριο κατά την WSJ είναι να συνεχιστεί το αδιέξοδο έως το καλοκαίρι, πιθανόν και μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ώστε εκβιαστικά και πάλι η Ελλάδα να χρειαστεί και τέταρτο πρόγραμμα στήριξης για να παραμείνει στο ευρώ.

Επιμένει στη σκληρή γραμμή ο Σόιμπλε
Για άλλη μία φορά ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειξε το σκληρό του πρόσωπο προς την Ελλάδα προσερχόμενος στο Eurogroup. Η Ελλάδα χρειάζεται να γίνει και πάλι ανταγωνιστική και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, δήλωσε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως δεν θα συναφθεί σήμερα κάποια μεγάλη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. Ακόμα πρόσθεσε πως δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για κρίση στην Ευρωζώνη μετά το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος και πρόσθεσε πως μερικές ιταλικές τράπεζες έχουν ζητήματα, αλλά όχι ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας της Ιταλίας.
Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας πρόσθεσε πάντως πως η πολιτική αστάθεια καθιστά την κατάσταση πιο περίπλοκη για την Ιταλία και την ευρωζώνη.

Στο ρόλο του… «καλού»
Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια πρόοδο, είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup. Η ελληνική κυβέρνηση είναι η πρώτη κυβέρνηση που έχει εκτελέσει τις μεταρρυθμίσεις έως τώρα τόνισε.
Αφού η Ελλάδα σέβεται τις δεσμεύσεις της πρέπει και η Ευρώπη να κάνει κάτι ανάλογο. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να λάβουμε μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο Μισέλ Σαπέν.
Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πεπεισμένος ότι σήμερα μπορεί να επιτευχθεί καλή πρόοδος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την Ελλάδα.

«Γνωρίζετε καλύτερα απ’ όλους ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη καμπή και η Γερμανία, ως ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης, έχει μεγάλη ευθύνη και για τα αδιέξοδα, αλλά και για την δυνατότητα να βρεθεί μια προοπτική διεξόδου» τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε, πως «όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι η μεγάλη απειλή είναι η άνοδος της ακροδεξιάς και του αδιέξοδου λαϊκισμού των δυνάμεων αυτών, καθώς επίσης και να συνειδητοποιήσουμε πως μόνο με πολιτικές τιμωρίας, χωρίς πολιτικές συνοχής και κοινωνικής αλληλεγγύης, η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά».

Προσδικίες για πολιτική συμφωνία
Σ’ αυτό το δύσκολο και εξαιρετικά περιπεπλεγμένο σκηνικό, η κυβέρνηση προσδοκά μια πολιτική συμφωνία, η οποία, όμως αυτήν την ώρα μόνο εύκολη δεν φαίνεται.

Ένα έκτακτο Eurogroup μέχρι τις 20 Δεκέμβρη και κατάληξη της όποιας συμφωνίας, με πολλά επώδυνα μέτρα ίσως και μέσα στον Ιανουάριο φαίνεται να είναι το πιο πιθανό σενάριο. Η κυβέρνηση, πάντως είναι στη… γωνία με πιθανή μια υπαναχώρηση σε ένα από τα δύο «προαπαιτούμενα» που έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να προσυπογράψει μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να αποδεχθεί είτε την περαιτέρω μείωση των αφορολογήτων ορίων των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα επίπεδα των 8.636 - 9.545 ευρώ κοντά στα 5.000 ευρώ είτε ένα νέο κύμα μειώσεων στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις από το 2018 προκειμένου να πείσει το ΔΝΤ να εισέλθει ξανά στην συμφωνία για την επικαιροποίηση του Μνημονίου.

Στο μέτωπο των εργασιακών, μέχρι αυτήν την ώρα δεν διαφαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία, όσο κι αν η ελληνική πλευρά, επιδιώκει να θεωρηθεί περίπου ως επιτυχία η αναφορά για πιθανή συμφωνία σε επίπεδο Staff Level Agreement και σε ποσοστό 95%, τα αγκάθια των εργασιακών φαίνεται ότι παραμένουν.