Οικονομία

Μίνι - Ασφαλιστικό στο Νομοσχέδιο για την Κοινωνική Συνοχή

Μίνι - Ασφαλιστικό στο Νομοσχέδιο για την Κοινωνική Συνοχή
Αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου, ενσωματώθηκαν στο σχέδιο νόμου για τον Εθνικό Μηχανισμό για την Κοινωνική Πολιτική, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, από το υπουργείο Εργασίας.

Ξεχωρίζει ότι θεσπίζεται βάση υπολογισμού των εισφορών για μισθωτούς με πλήρη απασχόληση, οριοθετείται η εισφορά που θα καταβάλλουν στο εξής οι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, ενώ τονίζεται ότι θα επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις εισφορές τους.

Επίσης, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ για ναυτικούς, καταργείται πόρος που κατέληγε στο ΤΕΑΔ (νομικοί) και καταρτίζεται Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών του Ε.Φ.Κ.Α. Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο καθορίζονται τα εξής:

*Η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς των μισθωτών με πλήρη απασχόληση και των εργοδοτών τους, καθορίζεται με βάση το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Αυτό σημαίνει ότι η εισφορά θα προκύπτει σύμφωνα με τα 586 ευρώ μικτά που είναι ο κατώτατος μισθός αυτής της κατηγορίας. Όμως η συγκεκριμένη διάταξη αδικεί όσους νέους κάτω των 25 ετών, εργάζονται με όρους πλήρους απασχόλησης και λαμβάνουν αποδοχές που έχουν «ταβάνι» τα 511 ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι θα καταθέσει νομοτεχνική βελτίωση επί του συγκεκριμένου θέματος. Επίσης, θα αποσαφηνίζεται τι εισφορές θα καταβάλλουν όσοι εργάζονται με όρους μερικής απασχόλησης, άρα εισπράττουν ποσά πολύ χαμηλότερα από τα 586 ευρώ. Στις περιπτώσεις ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοπασχολούμενου που απασχολείται παράλληλα ως μισθωτός σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, η μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμού διαμορφώνεται αφού αφαιρεθούν οι αποδοχές της μερικής απασχόλησης.

*Οι ασφαλισμένοι μισθωτοί, οι οποίοι, υπάγονταν στην ασφάλιση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καταβάλλουν από 1.1.2017 εισφορά κύριας σύνταξης επί των αποδοχών, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 6,67%. Η εισφορά εργοδότη υπολογίζεται επί των ίδιων αποδοχών και ανέρχεται σε ποσοστό 7,5% για τον Δεκέμβριο του 2016. Θα αναπροσαρμόζεται ετήσια ισόποσα και σταδιακά (περίπου κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες κατ’ έτος) από 1.1.2017 και εφεξής, ώστε την 1.1.2020 να διαμορφωθεί σε ποσοστό 13,33%.

*Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες που θα καταβάλλουν εκπρόθεσμα τις ασφαλιστικές εισφορές τους, στο εξής θα υπόκεινται σε τόκους και προσαυξήσεις. Αν έχουν καταβάλλει μεγαλύτερο ποσό από αυτό που αναλογεί στην εισφορά τους, τότε το ποσό αυτό θα συμψηφίζεται με την επόμενη καταβολή. Παρέχεται η δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες να καταβάλλουν ένα μέρος από τις οφειλές τους από μη καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, παράλληλα με τις τρέχουσες.

* Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατόπιν εισήγησης του Δ.Σ. του Ε.Φ.Κ.Α και όχι με Προεδρικό Διάταγμα όπως ήταν η αρχική υποχρέωση, καταρτίζεται Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών του Ε.Φ.Κ.Α. Σε αυτόν μεταξύ άλλων, καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπαγωγής στην ασφάλιση για παροχές ασθενείας σε είδος και σε χρήμα, το είδος, η έκταση, το ύψος, οι δικαιούχοι, η διαδικασία χορήγησης των παροχών σε χρήμα και κάθε άλλο ζήτημα εντός του υλικού πεδίου του Κανονισμού. Επίσης, ρυθμίζονται ζητήματα συγκρότησης και λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου του ΕΦΚΑ.

* Για τα εφάπαξ που θα χορηγούνται σε ασφαλισμένους του Ταμείου Πρόνοιας Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού (ΤΠΑΕΝ) και του Ταμείου Πρόνοιας Κατωτέρων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού (ΤΠΚΠΕΝ) για χρόνο ασφάλισης που έχει πραγματοποιηθεί έως και την 31.12.2013, ως ποσοστό εισφοράς θεωρείται το ποσοστό 4% και το ποσοστό αναπλήρωσης καθορίζεται στο 60% επί τεκμαρτών συντάξιμων αποδοχών.
*Για τις εισφορές των ναυτικών ορίζεται μεταβατική περίοδος.

* Καταργείται, από 01-01-2017, η εισφορά από ειδικό ένσημο υπέρ του τέως Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων (ΤΕΑΔ) που έχει ενταχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

* Εξαιρούνται ορισμένες κατηγορίες συνταξιοδοτούμενων προσώπων από τις διατάξεις περί προσαύξησης σύνταξης, λόγω καταβολής αυξημένων εισφορών. Αυτοί που χάνουν την προσαύξηση (συντελεστής αναπλήρωσης 0,075%) που προβλεπόταν από το νέο Ασφαλιστικό, είναι όσοι κατέβαλλαν βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανίκανων τέκνων, οι ασφαλισμένοι σε ειδικές κατηγορίες λόγω χρόνιων παθήσεων. Όμως στον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων θα ληφθεί υπόψη η περίπτωση της προσαύξησης για όσους κατέβαλλαν αυξημένες εισφορές (πχ συνταξιούχοι από πρώην ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ).

* Προσδιορίζονται οι διατάξεις που εφαρμόζονται για τη χορήγηση των επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑ, αναφορικά με θέματα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων, παράλληλης, διαδοχικής ασφάλισης, όπως ισχύει και για τη χορήγηση των κύριων συντάξεων.