Οικονομία

Κων. Μυλωνάς (Adecco Έλλάδος): Η έλλειψη δεξιοτήτων και η αναντιστοιχία ταλέντων, εμποδίζει τη μείωση της ανεργίας

Κων. Μυλωνάς (Adecco Έλλάδος): Η έλλειψη δεξιοτήτων και η αναντιστοιχία ταλέντων, εμποδίζει τη μείωση της ανεργίας
Οι επιχειρήσεις ψάχνουν εργαζόμενους με συγκεκριμένες δεξιότητες, χωρίς να τους βρίσκουν. Η αναντιστοιχία δεξιοτήτων εμποδίζει τη μείωση της ανεργίας, κάτι που έχει σοβαρό αντίκτυπο στις ηλικίες 55 ετών και άνω, όπου η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται… Ο κ. Κωνσταντίνος Μυλωνάς, διευθύνοντας σύμβουλος της Adecco Ελλάδας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα dikaiologitika.gr εξηγεί τους λόγους που η ανεργία υποχωρεί με ρυθμούς «χελώνας».

Επισημαίνει ότι αρνητική επίδραση προκύπτει και από τις υψηλές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και τη φορολόγηση. Δεν τάσσεται κατά των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, καθώς θεωρεί ότι αποτελούν ένα μέτρο διατήρησης των εύθραυστων ισορροπιών «ανάμεσα στις ανάγκες των επιχειρήσεων και αυτές των εργαζομένων». Απλώς πρέπει να αξιοποιούνται με το σωστό τρόπο και όχι καταχρηστικά από τις επιχειρήσεις. Ο κ. Μυλωνάς χαρακτηρίζει «αποσπασματικές» τις παρεμβάσεις που έγιναν έως τώρα για μείωση της ανεργίας. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την κοινωνία για αλλαγές «που θα φέρουν επενδύσεις, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».

Η Adecco κατά τον κ. Μυλωνά συνδράμει αποφασιστικά στην «επιτυχημένη στελέχωση» των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό και συχνά γίνεται χρήση της υπηρεσίας «Αξιολόγησης και Ανάπτυξης» των εργαζομένων. Το “Better work, better life” είναι μια μικρή φράση που περικλείει την όλη προσέγγιση της εταιρίας. Είναι αυτό που κάνει την Adecco να ξεχωρίζει», παρατηρεί ο κ. Μυλωνάς και προσθέτει ότι η «δέσμευση να εξασφαλίζουμε καλύτερη σταδιοδρομία για τους συνεργάτες μας και καλύτερες υπηρεσίες για τους πελάτες μας. Το “Better work, better life” είναι το κεντρικό σημείο της μακροπρόθεσμης επιχειρηματικής στρατηγικής μας».

Αναλύστε μας, από την εμπειρία σας, τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά εργασίας.

Η αγορά εργασίας παγκοσμίως αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ILO είναι άνεργοι και μία στις δύο θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εξαιτίας της αυτοματοποίησης.

Στην Ελλάδα, εκτός της επίδρασης των παραπάνω παραγόντων που υφίστανται παγκοσμίως, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις συνέπειες της μακροχρόνιας ύφεσης, στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, αλλά και της πολιτικής αστάθειας. Η ύφεση αυτή έχει οδηγήσει στην εκτόξευση του ποσοστού ανεργίας, τόσο στο σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού όσο και στις επιμέρους ομάδες, με τους νέους να αντιμετωπίζουν το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα. Δεν μπορεί βεβαίως να μην προκαλέσει έντονο προβληματισμό και η αύξηση της ανεργίας στις ηλικίες από 55 και άνω, που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.

Η αναντιστοιχία δεξιοτήτων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα της αγοράς εργασίας σήμερα. Οι νέοι αδυνατούν να μπουν στην αγορά εργασίας και να αποκτήσουν την εργασιακή εμπειρία που ζητούν οι επιχειρήσεις. Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήσαμε, φάνηκε πως 7 στους 10 εκπροσώπους επιχειρήσεων θεωρούν ότι το εκπαιδευτικό σύστημα σήμερα δεν εφοδιάζει τους νέους υποψηφίους με τα προσόντα και τις δεξιότητες που έχει ανάγκη η αγορά. Ταυτόχρονα, υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στις δεξιότητες που αναζητούν οι σύγχρονες επιχειρήσεις και εκείνες που έχουν οι υποψήφιοι και οι εργαζόμενοι σήμερα. Συγκεκριμένα, 34% των εργοδοτών πιστεύουν ότι οι δεξιότητες των εργαζομένων στην εταιρεία τους δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της επιχείρησης ενώ, υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό, 2%, το οποίο θεωρεί πως δεν υπάρχει καμία σχετική αντιστοιχία.

Όσον αφορά στην ηλικιακή ομάδα 55 και άνω, παρατηρείται αύξηση του ποσοστού ανεργίας, αλλά και μεγάλη δυσκολία στην επανένταξη στην αγορά εργασίας. Οι άνεργοι αυτών των ηλικιών έχουν μεν περισσότερη εργασιακή εμπειρία από τους νεότερους υποψηφίους στο ίδιο αντικείμενο, αν δεν έχουν όμως λάβει επιπλέον κατάρτιση κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, το πιο πιθανό είναι πως στερούνται κάποιων ειδικών δεξιοτήτων, απαραίτητων πλέον στη σύγχρονη αγορά εργασίας.

Στα υψηλά ποσοστά ανεργίας, εκτός της αναντιστοιχίας των δεξιοτήτων, συμβάλλουν και οι υψηλές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και η φορολόγηση. Οι χαμηλές καθαρές αποδοχές των εργαζομένων σε σχέση με το συνολικό κόστος εργασίας αποτελούν αντικίνητρο για τους εργαζομένους και ενισχύουν την αδήλωτη εργασία. Το φαινόμενο αυτό δρα υπονομευτικά σε εργαζομένους, ασφαλιστικά ταμεία και υγιείς επιχειρήσεις που είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους. Το μεγάλο κόστος που τις επιβαρύνει τους στερεί τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, γεγονός που θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας.

Από την άλλη πλευρά, η τόνωση της αγοράς εργασίας βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση και με την προσέλκυση επενδύσεων. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη σταθεροποίηση της αγοράς και στην απλοποίηση του συστήματος για να γίνει η Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις και κατ’ επέκταση να βελτιωθεί η κατάσταση στην αγορά εργασίας.

Με δεδομένη την αύξηση της μερικής απασχόλησης σε βάρος της πλήρους, που οδηγείται η αγορά εργασίας στη χώρα;
Παγκοσμίως, οι νέες τεχνολογίες έχουν οδηγήσει στην αλλαγή της δομής της εργασίας και των εργασιακών σχέσεων. Βλέπουμε λοιπόν μια τάση ανάπτυξης των ευέλικτων μορφών εργασίας. Η ευελιξία έχει πολλές πτυχές που αφορούν τόσο στην οργάνωση της εργασίας όσο και τις εργασιακές σχέσεις. Στόχος είναι η καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με τη διαρκή αναβάθμιση και επικαιροποίηση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, η βελτίωση των εργασιακών σχέσεων στο εσωτερικό της επιχείρησης και η σωστή οργάνωση του χρόνου, τρόπου και τόπου εργασίας.
Δεν είναι όμως μόνο οι ανάγκες των επιχειρήσεων που έχουν γίνει ευμετάβλητες, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι και οι ανάγκες των ίδιων των εργαζομένων που τους οδηγούν στο να επιδιώκουν την ευελιξία στην εργασία τους. Η ευελιξία αυτή επιτρέπει την ενίσχυση της απασχολησιμότητας ειδικών κατηγοριών εργαζομένων που έχουν ανάγκη από εκτεταμένη αυτονομία στη διαχείριση του χρόνου τους για να μπορέσουν να συνδυάσουν τους ίσως συχνά αντικρουόμενους ρόλους της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Η ευρεία αποδοχή της ευελιξίας λόγω της σύγχρονης οργάνωσης της οικονομίας και των νέων χαρακτηριστικών της αγοράς εργασίας είναι αναγκαία, παρόλο που συχνά κατηγορείται, και όχι πάντα αδίκως, για υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας και αυξημένη ανασφάλεια, όταν χρησιμοποιείται καταχρηστικά από τις επιχειρήσεις. Από την άλλη πλευρά, όταν αξιοποιείται με τον σωστό τρόπο, οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν και να κρατήσουν στο δυναμικό τους εξειδικευμένα στελέχη, κυρίως γυναίκες και γενικότερα εργαζομένους με εκτεταμένες οικογενειακές υποχρεώσεις, διευκολύνοντάς τους να συνδυάσουν αποτελεσματικά πιθανώς αλληλοσυγκρουόμενους ρόλους και να παραμείνουν ενεργοί στην αγορά εργασίας. Σημασία έχει να διατηρηθούν οι συχνά εύθραυστες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες των επιχειρήσεων και αυτές των εργαζομένων. Η σωστή ρύθμιση και οι κατάλληλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί μπορούν να εξασφαλίσουν πως οι ευέλικτες μορφές εργασίας χρησιμοποιούνται για τους σωστούς λόγους χωρίς να συνοδεύονται από αύξηση της εργασιακής επισφάλειας.

Γιατί η ανεργία υποχωρεί με ρυθμούς «χελώνας»; Τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν στην ανεργία να υποχωρήσει ραγδαία;

Είναι αλήθεια πως οι έως τώρα παρεμβάσεις με στόχο τη μείωση της ανεργίας υπήρξαν μάλλον αποσπασματικές και τελικά δεν αντιμετωπίστηκαν οι υπάρχουσες παθογένειες για να δούμε θεαματικές αλλαγές στο θέμα της ελληνικής αγοράς εργασίας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σαν κοινωνία στις αλλαγές που όντως θα φέρουν επενδύσεις, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Μόνο έτσι οι κόποι και οι θυσίες όλων θα μπορέσουν να αποδώσουν καρπούς στην κοινωνία μας. Επίσης, η προσέλκυση επενδύσεων είναι αναγκαία συνθήκη για την τόνωση της αγοράς εργασίας. Η προσέλκυση όμως επενδύσεων δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν δεν σταθεροποιηθεί πρώτα, ως ένα βαθμό τουλάχιστον, το ευρύτερο πολιτικο-οικονομικό περιβάλλον.

Ποιες είναι οι κύριες υπηρεσίες που προσφέρει η Adecco εν μέσω κρίσης; Οι πελάτες της εταιρίας ενδιαφέρονται κυρίως για εύρεση θέσεων πλήρους απασχόλησης ή αποδέχονται πια και θέσεις μερικής απασχόλησης;
Ο Όμιλος Adecco προσφέρει ένα πολύ ευρύ φάσμα λύσεων Ανθρώπινου Δυναμικού, υποστηρίζοντας τις εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε σε κάθε πιθανή ανάγκη που έχουν στο κομμάτι αυτό. Καθημερινά εμπνέουμε εταιρείες και εργαζομένους να συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά και συμβάλλουμε στη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών που επιτρέπουν την ανάπτυξη τόσο των επιχειρήσεων όσο και των ανθρώπων τους. Δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας και διευρύνουμε τις επαγγελματικές προοπτικές, προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων μερών. Ως εταιρεία-ηγέτης στις υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού – σε έναν κλάδο δηλαδή με θετικό αντίκτυπο σε εκατομμύρια ανθρώπους - έχουμε επίγνωση της σημασίας του ρόλου μας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όσον αφορά στη στελέχωση θέσεων, αυτό που αναζητούν οι σύγχρονες επιχειρήσεις είναι να βρουν τα κατάλληλα στελέχη που θα ενσωματωθούν ομαλά στον οργανισμό τους, στελέχη με τις αναγκαίες δεξιότητες και συγκεκριμένα προσωπικά χαρακτηριστικά, εξειδικευμένη εμπειρία αλλά και τεχνικές γνώσεις. Παρόλη την υψηλή ανεργία αυτό δεν είναι μια απλή διαδικασία.

Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με το παράδοξο της συνύπαρξης από την μία πλευρά της υψηλής ανεργίας και από την άλλη της έλλειψης δεξιοτήτων και αναντιστοιχίας ταλέντων. Περίπου το 40% των εργοδοτών δηλώνουν ότι δεν μπορούν να βρουν τις κατάλληλες τεχνικές δεξιότητες και τα προσωπικά χαρακτηριστικά για να καλύψουν τις ανάγκες της επιχείρησής τους, ενώ η έλλειψη εμπειρίας αποτελεί το κύριο εμπόδιο για τη στελέχωση θέσεων από νέους υποψηφίους. Οι εταιρείες λοιπόν αναζητούν σε εμάς την εξειδίκευσή μας για την επιτυχημένη στελέχωση των θέσεων τους.

Η επιλογή των καταλληλότερων για κάθε θέση συνεργατών, ο εντοπισμός του επιθυμητού κάθε φορά ταλέντου, η παροχή των κατάλληλων κινήτρων και η ανάπτυξη των στελεχών των επιχειρήσεων αποτελούν πλέον απαραίτητα συστατικά του στρατηγικού σχεδιασμού των εταιρειών. Για τον σκοπό αυτό συχνά κάνουν χρήση επίσης της υπηρεσίας «Αξιολόγησης και Ανάπτυξης» εργαζομένων. Ο πρωταρχικός σκοπός ενός Κέντρου Αξιολόγησης και Ανάπτυξης είναι η αξιολόγηση των επιδόσεων των συμμετεχόντων σε σχέση με ένα εκ των προτέρων προσδιορισμένο σύνολο κριτηρίων και επιθυμητών ικανοτήτων. Ο στόχος είναι να αναγνωρίσουμε το προφίλ των συμμετεχόντων μέσα από τη συνολική απόδοσή τους στις διαδικασίες αξιολόγησης, συσχετίζοντας τα αποτελέσματα και τη συμπεριφορά τους με ένα «πρότυπο ικανοτήτων», ώστε να εντοπίσουμε τα βασικά πλεονεκτήματα του κάθε συμμετέχοντα, αλλά και τα σημεία που χρήζουν ανάπτυξης. Συνήθως αξιοποιούνται για να υποστηρίξουν τη λήψη αποφάσεων σχετικά με προσλήψεις, εντοπισμό εκπαιδευτικών αναγκών με σκοπό την ανάπτυξη των στελεχών, προαγωγές, εντοπισμό ταλέντων ή απομάκρυνση εργαζομένων σε περίπτωση συγχώνευσης, εξαγοράς ή ευρύτερης αναδιοργάνωσης.

Σε περιπτώσεις αναδιοργάνωσης των εταιρειών, συχνά επίσης συνεργαζόμαστε μαζί τους για να τις υποστηρίξουμε να διαχειριστούν την αλλαγή που πραγματοποιείται στη δομή τους. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουμε με ειδικά προγράμματα που προσφέρει η Lee Hecht Harrison, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Adecco και παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή προγραμμάτων επανατοποθέτησης προσωπικού, την επαγγελματική μετάβαση των στελεχών που απομακρύνονται από την εταιρεία, καθορίζοντας το πλάνο της επαγγελματικής τους ανάπτυξης και αξιολογώντας τη δυναμική τους στην αγορά εργασίας.

Μιλήστε μας για τον όμιλο Adecco στην Ελλάδα, του οποίου κατέχετε ηγετική θέση. Είστε ευχαριστημένος από την πρόοδο που έχει συντελεστεί από το 2000 που ήρθε η εταιρία στην Ελλάδα έως σήμερα; Ποιες είναι οι κομβικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν αυτά τα 16 χρόνια λειτουργίας και καθιέρωσαν την Adecco σε ηγέτιδα δύναμη του χώρου;
Ο Όμιλος Adecco είναι παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή λύσεων ανθρώπινου δυναμικού. Με περισσότερους από 33.000 εργαζομένους και περίπου 5.100 υποκαταστήματα σε 60 χώρες, ο όμιλος Adecco προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, συνδέοντας καθημερινά περισσότερους από 700.000 εργαζομένους-συνεργάτες με τις εταιρείες-πελάτες μας. Και στην Ελλάδα, από το 2000 που ξεκίνησε η εταιρεία στη χώρα, καταφέραμε να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε την ηγετική μας θέση στην αγορά.

Το “Better work, better life” είναι μια μικρή φράση που περικλείει την όλη προσέγγισή μας ως προς το πώς εργαζόμαστε καθημερινά. Είναι αυτό που κάνει την Adecco να ξεχωρίζει. Η δέσμευση να εξασφαλίζουμε καλύτερη σταδιοδρομία για τους συνεργάτες μας και καλύτερες υπηρεσίες για τους πελάτες μας. Το “Better work, better life” είναι το κεντρικό σημείο της μακροπρόθεσμης επιχειρηματικής στρατηγικής μας.

Δουλεύουμε με τους συνεργάτες μας, ώστε να τους βοηθάμε να εξελίσσονται αναπτύσσοντας τις δεξιότητές τους, ώστε να μπορούν να διεκδικούν υψηλότερες θέσεις και ρόλους που τους ανταμείβουν. Ταυτόχρονα, παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πελάτες μας, γιατί δεσμευόμαστε να κατανοούμε τις ιδιαίτερες επιχειρηματικές απαιτήσεις τους και, στη συνέχεια, να προωθούμε στο δυναμικό τους σπουδαίους, δραστήριους ανθρώπους και με τη σωστή κατάρτιση ανάλογα με το ρόλο που τους ανατίθεται.

Στην Adecco κάνουμε πολύ περισσότερα από το να παρέχουμε εργασία. Ο κύριος τομέας δραστηριοποίησής μας είναι η εξέλιξη ανθρώπων και σταδιοδρομιών. Δεν καλύπτουμε απλά κενές θέσεις. Παρέχουμε ταλαντούχους ανθρώπους που μπορούν να έχουν άμεση απόδοση και μακροχρόνια συνεισφορά στην επιχείρηση.
Χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά μας έχουμε ξεχωρίσει στην αγορά και έχουμε διατηρήσει την ηγετική μας θέση στον τομέα των λύσεων ανθρώπινου δυναμικού.

Ποιο είναι το όραμά σας για την επόμενη χρονιά; Ποιους στόχους έχετε θέσει για την πρόοδο της εταιρίας και ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για να τους υλοποιήσετε;
Στόχος μας είναι πάντα η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στις εταιρείες-πελάτες μας και η καλλιέργεια μακροχρόνιων σχέσεων εμπιστοσύνης και σεβασμού με τους εργαζόμενους που συνδέουμε με τις εταιρείες-πελάτες. Επικεντρωνόμαστε πάντα στην λειτουργική αρτιότητα, την εξειδίκευση και την υιοθέτηση αποδοτικών μοντέλων παροχής των υπηρεσιών μας.

Ταυτόχρονα, στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τη θέση μας ως ηγέτης στον χώρο μας για να διαμορφώσουμε συνθήκες που θα ευνοήσουν την θετική πορεία της αγοράς εργασίας. Τα επόμενα χρόνια, ευελπιστούμε να συνεχίσουμε να εμπλέκουμε το εγχώριο κοινό σε υψηλής ποιότητας διάλογο στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να βοηθήσουμε τους κεντρικούς φορείς λήψης αποφάσεων και τους φορείς επιρροής να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας με τις κατάλληλες κινήσεις και αποφάσεις όσον αφορά στις εργασιακές εξελίξεις, στο ταλέντο και την αξιοποίησή του από εταιρείες, οργανισμούς αλλά και την ίδια τη χώρα με στόχο τη γενικότερη ευημερία.