Οικονομία

Ο ΕΦΚΑ στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης με το κουαρτέτο

Ο ΕΦΚΑ στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης με το κουαρτέτο
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Το ζήτημα της λειτουργίας του ΕΦΚΑ, πρόκειται να απασχολήσει κατά κύριο λόγο τη συνάντηση που θα ξεκινήσει σε περίπου δύο ώρες, ανάμεσα στους εκπροσώπους των θεσμών και την ελληνική πλευρά.

Με τη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, από το υπουργείο Εργασίας θα παραστεί ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Τάσος Πετρόπουλος. Άλλωστε η υπουργός κ. Έφη Αχτσιόγλου δεν θα μπορούσε και πρακτικά να παρίσταται στη σημερινή συνάντηση αφού βρίσκεται στο Βερολίνο με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις προς την ελληνική πλευρά, για να εκδοθούν έγκαιρα όλες οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι, έτσι ώστε να καταστεί λειτουργικός ο ΕΦΚΑ, από την 1.1.17 και μετά, όπως ορίζει ο νόμος.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εκκρεμότητα η κρίσιμη εγκύκλιος που θα ορίζει τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από την παραπάνω ημερομηνία και μετά, για ελεύθερους επαγγελματίες (π.χ. επαγγελματίες οδηγούς, εμπόρους) και αυτοαπασχολούμενους (π.χ. δικηγόρους, γιατρούς, συμβολαιογράφους και μηχανικούς).

Ήδη χθες δημοσιεύθηκε ανάλογη εγκύκλιος που αφορούσε την ασφάλιση και τις εισφορές που θα αποδίδονται για τους υπάλληλους του δημόσιου τομέα, που επίσης πρόκειται να απορροφηθεί από τον ΕΦΚΑ.

Παράλληλα, πρέπει να αποσαφηνιστεί εάν η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να ξεκινήσει την καταβολή συντάξεων με το νέο έτος από τον Ενιαίο Φορέα και όχι από κάθε Ασφαλιστικό Ταμείο χωριστά, όπως γίνεται έως σήμερα.

Το υπουργείο Εργασίας θα προσπαθήσει να αποφύγει ενδεχόμενη συζήτηση για περικοπές κύριων συντάξεων, που έχει διαρρεύσει από την πλευρά των θεσμών ότι ζητείται. Θα επιχειρηθεί να τονιστεί ξανά ότι το Ασφαλιστικό έκλεισε με τον πρόσφατο νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/2016) και ότι τα αποτελέσματά του, στο πλαίσιο της μείωσης των λειτουργικών δαπανών της Κοινωνικής Ασφάλισης, θα γίνουν πιο ξεκάθαρα, από το νέο έτος και μετά.

Πάντως οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ έχουν εκφράσει την άποψη ότι χρειάζεται μια νέα περικοπή στις κύριες συντάξεις για να περιοριστούν οι δαπάνες. Στο πλαίσιο αυτό, το μοντέλο της «προσωπικής διαφοράς», θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά… βολικό, ώστε να εντοπιστεί άμεσα το ύψος των συντάξεων που θα μπορούσαν να περικοπούν. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί για να ολοκληρώσει τον επαναϋπολογισμό όλων των κύριων συντάξεων έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Την ίδια στιγμή, δεν μπαίνουν στο περιθώριο ούτε οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, ανάμεσα σε τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και σε εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς, σε μια προσπάθεια να επεξηγηθούν καλύτερα τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί και αφορούν τόσο τη λειτουργία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όσο και το σκέλος των ομαδικών απολύσεων.