Οικονομία

Ποιες λειτουργίες του ΕΦΚΑ θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ

Ποιες λειτουργίες του ΕΦΚΑ θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ
Την προώθηση έργων που θα συνδράμουν στη βελτίωση λειτουργίας του ΕΦΚΑ, από την 1.1.17 και μετά, όταν και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας.

Για το λόγο αυτό ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ) του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), κ. Γεώργιος Ιωαννίδης, ζητάει από το υπουργείο Εργασίας να υποβάλλει προτάσεις για να ενταχθούν μια σειρά από έργα στο νέο ΕΠ, που αφορά το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα έργα αυτά στόχο θα έχουν να καλυφθούν οι εξής προϋποθέσεις:
1.    Βέλτιστη υποστήριξη της μεταρρύθμισης των ασφαλιστικών δομών.
2.    Αύξηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των επιχειρησιακών διαδικασιών των εμπλεκομένων φορέων στην Κοινωνική Ασφάλιση.
3.    Βέλτιστη αξιοποίηση υφιστάμενων δομών και συστημάτων.
4.    Βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών όσον αφορά στην ταχύτητα διεκπεραίωσης των αιτημάτων τους για υπηρεσίες κλάδου ασφάλισης, συντάξεων και παροχών.

Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία του ΕΦΚΑ στοχεύει να χορηγεί τις εξής παροχές:

α. Μηνιαία κύρια σύνταξη, λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου στους ασφαλισμένους ή/και στα μέλη της οικογενείας τους.

β. Προσυνταξιοδοτικές και άλλες παροχές στους συνταξιούχους και στους μέχρι τις 31.12.1992 ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), οι οποίοι, έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, έχουν θεμελιώσει δικαίωμα λήψης της παροχής, καθώς και στους συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος του ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ) σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 26 του Ν. 3455/2006 (Α'84).

γ. Παροχές ασθένειας σε χρήμα.

δ. Ειδικά προνοιακά επιδόματα.

ε. Κάθε άλλη παροχή σε χρήμα ή υπηρεσιών, για τις οποίες καθίσταται αρμόδιος ο ΕΦΚΑ.

Οι δράσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν αφορούν την υποστήριξη της λειτουργίας του νέου ασφαλιστικού φορέα ΕΦΚΑ με σκοπό την ενίσχυση της εσωτερικής λειτουργίας του, της διοικητικής ικανότητάς του, της παρακολούθησης και του συντονισμού στον τομέα της πολιτικής για την κοινωνική ασφάλιση.
Ενδεικτικές ενέργειες που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν εν προκειμένω δύναται να αφορούν στα ακόλουθα:

- Δημιουργία Ενιαίου Μητρώου Ασφαλισμένων (εν ενεργεία και συνταξιούχων) ΕΦΚΑ και η διασύνδεση αυτού με την ΓΓΔΕ (με το Μητρώο Φορολογούμενων).

- Διαδικασία υπολογισμού και παρακολούθησης των εισφορών μη-μισθωτών.

- Στην ανταλλαγή πληροφοριών με την ηλεκτρονική εφαρμογή για τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις ΙΚΑ αναφορικά με εισφορές εργοδοτών και μισθωτών.

- Στη συγκέντρωση των εισφορών και η δυνατότητα ανταλλαγής στοιχείων με τη ΓΓΔΕ.

- Στην αξιοποίηση υπαρχόντων πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών που ήδη λειτουργούν για την υλοποίηση και λειτουργία του νέου συστήματος εκκαθάρισης και πληρωμής συντάξεων του ΕΦΚΑ.

Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε 700.000 ευρώ.