Οικονομία

Χαρούμενη υπόκρουση σε έναν επικίνδυνο βηματισμό

Χαρούμενη υπόκρουση σε έναν επικίνδυνο βηματισμό
Της Μαίρης Βενέτη* Άλλη μια εβδομάδα καλής διάθεσης των αγορών ολοκληρώνεται, με ένα οικονομικό και πολιτικό ημερολόγιο ιδιαίτερα πλούσιο.

Εν κατακλείδι στην Ιταλία ο κλήρος του εντολοδόχου πρωθυπουργού έπεσε στον πρώην υπουργό εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος έχει ένα εξαιρετικά βαρύ χαρτοφυλάκιο.Στην ουσία ο νέος πρωθυπουργός «τρέχει» να προλάβει τις εξελίξεις καθώς χτες, η ΕΚΤ  σύμφωνα με το Bloomberg, εξήγησε ότι με βάση το δυσμενές σενάριο  η τράπεζα  Monte dei Paschi έχει έναν ορίζοντα μόλις 29 ημερών για να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας.

 Μετά την άρνηση δυστυχώς της ΕΚΤ να δώσει παράταση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της, η ιταλική τράπεζα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι άνοιξε εκ νέου την προσφορά της για την ανταλλαγή των ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης με μετοχές της για το διάστημα 16-21 Δεκεμβρίου. Όλοι ευχόμαστε καλή τύχη στον CEO Marco Morelli και στο δύσκολο έργο του να βρει πηγές χρηματοδότησης .

 Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED) αύξησε, όπως αναμενόταν άλλωστε ,κατά 0,25% το βασικό επιτόκιο, το οποίο πλέον κυμαίνεται μεταξύ 0,5% και 0,75%. Η είδηση όμως της εβδομάδας είναι ότι η επικεφαλής της FED άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε τρεις ακόμα προσαρμογές επιτοκίων μέσα στην νέα χρονιά οδηγώντας την ισοτιμία του eur/usd σε νέα επίπεδα πέριξ του 1,0450 και φυσικά δημιουργώντας ισχυρότατες προσδοκίες για αναλογία 1/1 λόγω της επιτοκιακής διαφοράς των δύο πλευρών του Ατλαντικού. Η ρητορική της προέδρου της FED πιστεύουμε  ότι ήταν στην σωστή κατεύθυνση, μιας και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξάνεται και επομένως υπάρχει χώρος για διορθωτικές κινήσεις στην νομισματική πολιτική.

Βέβαια η θεωρία λέει ότι σε περίπτωση που η FED συνεχίσει να αυξάνει σταδιακά το βασικό επιτόκιο, παράλληλα θα δούμε, πλην των επιπτώσεων στην ισοτιμία eur/usd τα επιτόκια των  νέων εκδόσεων των αμερικανικών ομολόγων να αυξάνονται, και κατά συνέπεια την ελκυστικότητα των μετοχών για τους επενδυτές να μειώνεται!

Αυτό όμως πολύ αργότερα, μιας και η εκτόξευση των χρηματογορών τις τελευταίες μέρες καταρχήν αντικατοπτρίζει ότι οι επενδυτές έχουν θετικές προσδοκίες για την πολιτική Ντόναλτ Τραμπ που αν και εφόσον υλοποιηθεί, ευνοεί τις αμερικανικές επιχειρήσεις και φυσικά έχουν το κεφάλι τους ήσυχο όσον αφορά την επιφυλακή του Super Mario ,όπως εξηγήσαμε αναλυτικά στο άρθρο μας την προηγούμενη βδομάδα.

Η στροφή των επενδυτών προς τις μετοχές συνεχίζεται με ρυθμούς ρεκόρ καθώς μειώνουν τις θέσεις σε ομόλογα αλλά και σε μετρητά.
Τα διεθνή μετοχικά funds προσέλκυσαν σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch, 21 δισ. δολλάρια κατά την τελευταία εβδομάδα-την ένατη υψηλότερη εισροή που έχει καταγραφεί ποτέ!

Εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα είχε η αγορά ομολόγων, σύμφωνα πάντα με την Bank of America Merrill Lynch.Οι επενδυτές απέσυραν 4,4 δισ. δολλάρια από τις αγορές των ομολόγων, κατατάσσοντας την τρέχουσα εβδομάδα στην έβδομη κατά σειρά σε εκροές.

Και για όσους αρέσκονται στα στατιστικά στοιχεία, μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές έχουν εισρεύσει συνολικά 63 δισ δολάρια στα μετοχικά funds, έναντι 151 δισ δολαρίων εκροών τους προηγούμενους  δέκα μήνες.Αν μη τι άλλο, η χρονιά πλησιάζει στο τέλος της  στις αγορές με σαμπάνιες και τυμπανοκρουσίες.

* Η Μαίρη Βενέτη είναι Πιστοποιημένη Διαχειριστής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. )

(Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προιόντων.Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες)