Διεθνή

Ο Μπαρντελά αναστατώνει τις αγορές: Υπόσχεται να πάρει δισεκατομμύρια πίσω από την ΕΕ

Ο Μπαρντελά αναστατώνει τις αγορές: Υπόσχεται να πάρει δισεκατομμύρια πίσω από την ΕΕ Φωτογραφία: epa
Προανήγγειλε μείωση στη συνεισφορά της Γαλλίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πάνω που είχαν - κάπως - ηρεμήσει οι γαλλικές αγορές μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, μία υπόσχεση του επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, ήρθε να ταράξει πάλι τα νέρα και να πυροδοτήσει εκ νέου την αβεβαιότητα.

Ο Μπαρντελά υποσχέθηκε να πάρει πίσω δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ, εάν το κόμμα του σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση στη Γαλλία.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο 28χρονος επικεφαλής του RN προανήγγειλε μείωση στη συνεισφορά της Γαλλίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η νευρική αντίδραση των αγορών

Η απόδοση των 10ετών γαλλικών κρατικών ομολόγων έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών εβδομάδων μετά τη δημοσίευση των δηλώσεων Μπαρντελά.

Οι αγορές ήταν νευρικές στην προοπτική μιας σαρωτικής νίκης του Εθνικού Συναγερμού, εν μέσω φόβων ότι θα ανατρέψει πολλές από τις βαθιές περικοπές δαπανών του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να υπερασπιστεί την αξιοπιστία της Γαλλίας στις αγορές, αφού τα επίμονα και μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα τής... χάρισαν υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας και επίπληξη από την ΕΕ.

Ωστόσο, οι αγορές, μετά το πρώτο σοκ,ηρέμησε την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο Μπαρντέλα είπε ότι η κυβέρνησή του θα συνεργαζόταν σε ένα πιθανό σενάριο «συγκατοίκησης» με τον Μακρόν κράτησε χαμηλούς τόνους αναφορικά με τα ακριβά σχέδια δαπανών του κόμματός του.

Ωστόσο, η υποσχόμενη... έκπτωση στη συνεισφορά της Γαλλία στην Ευρώπη δείχνει ότι η σύγκρουση με την ΕΕ αποτελεί πολύ σοβαρό ενδεχόμενο.

Ο Εθνικός Συναγερμός, το κόμμα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, αναμένεται να κερδίσει άνετα τον πρώτο γύρο των πρόωρων εκλογών, συγκεντρώνοντας πάνω από το 30% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του POLITICO.

Διαχωρισμός των Γάλλων

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπαρντελά κατά τη διάρκεια του προχθεσινού ντιμπέιτ, σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής ζωής μίλησε για διαχωρισμό των Γάλλων που έχουν μόνο την γαλλική υπηκοότητα και εκείνων που έχουν τη γαλλική και κάποια άλλη υπηκοότητα.

Επίσης, όπως έχει προαναγγείλει, τα άτομα με διπλή υπηκοότητα θα αποκλείονται από «τις πιο στρατηγικές θέσεις του κράτους» και θα προορίζονται αποκλειστικά για Γάλλους πολίτες.

Η Μαρίν Λεπέν, συμπλήρωσε ότι πρόκειται για «λίγες θέσεις εργασίας» σε «ευαίσθητες στρατηγικές θέσεις» και τόνισε ότι θα δημοσιευθεί ένας κατάλογος που θα μπορούσε να τροποποιείται τακτικά ανάλογα με τα «γεωπολιτικά προβλήματα».

Το RN σκοπεύει επίσης να καταργήσει τα δικαιώματα ιθαγένειας για παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Γαλλία από αλλοδαπούς γονείς.