Οικονομία

ΕΦΚΑ: Σε τρεις μήνες θα απονέμονται οι νέες συντάξεις

ΕΦΚΑ: Σε τρεις μήνες θα απονέμονται οι νέες συντάξεις
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Στόχος του νέου υπερ-ταμείου «ΕΦΚΑ» η απονομή συντάξεων εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης – Δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας ότι μέχρι 31/12/2017 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εκκρεμούσες συντάξεις, όλα τα εφάπαξ και τα μερίσματα - Ιδρύονται 11 Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης για τον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής

Η λειτουργία του ΕΦΚΑ «αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στην δύσκολη προσπάθεια μας να στήσουμε ξανά στα πόδια του ένα σύγχρονο σύστημα δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης», σημείωσε μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Πρόσθεσε δε ότι «η δημιουργία του ΕΦΚΑ αποτελεί μία πραγματική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, σε αντίθεση με προηγούμενες παρεμβάσεις που ισοδυναμούσαν με κατ’ όνομα συγχωνεύσεις, ενώ, στην πράξη, περιορίστηκαν σε απλή μεταφορά των επιμέρους ταμείων κάτω από οργανισμούς-ομπρέλες. Αυτή η συνολική διοικητική και ουσιαστική ενοποίηση αναμένουμε να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι θα έχουν γρήγορη και αποτελεσματική πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ», σημείωσε η υπουργός Εργασίας.

Επισήμανε ότι «η απλοποίηση των διαδικασιών θα επιταχύνει σημαντικά την εκκαθάριση των αιτήσεων συνταξιοδότησης: ήδη μέχρι το τέλος του 2017 θα εκκαθαριστεί το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων, ενώ, από το τέλος του 2017 και μετά, η απονομή της σύνταξης θα γίνεται εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης. Ταυτόχρονα, η υιοθέτηση ενιαίων και απλών κανόνων θα συμβάλει στην ασφάλεια δικαίου και οι πολίτες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν με ακρίβεια ζητήματα όπως το ύψος των εισφορών τους, το ασφαλιστικό τους ιστορικό και τη σύνταξη που θα λάβουν».

Η υπουργός Εργασίας έκανε ειδική αναφορά στην σύνδεση ανάμεσα σε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και στην επαναφορά των θεσμών του συλλογικού εργατικού δικαίου, την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και τέλος στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Σημείωσε, τέλος, ότι «την μάχη για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ και την ύπαρξη ενός δημόσιου καθολικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα στηρίζεται στην αλληλεγγύη των γενεών το υπουργείο θα τη δίνει καθημερινά».

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αν. Πετρόπουλος, αναφερόμενος σε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που ταλανίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, αυτό της πολύμηνης καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων συνταξιοδότησης και στην αποπληρωμή εφάπαξ και μερισμάτων, σημείωσε ότι «έως τις 31/12/2014, είχαν μείνει εκκρεμείς 160.551 κύριες συντάξεις. Αυτό παραλάβαμε. Έως τις 31/12/2017, σχεδιάζουμε να έχουν πληρωθεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις των προηγούμενων ετών. Και από εκεί και πέρα, να είναι δυνατή η χορήγηση όλων των συντάξεων εντός το πολύ 3 μηνών. Από τις 31/8/2013 έως τις 31/6/2016, είχαν πληρωθεί 0 εφάπαξ και 0 μερίσματα. Από την 1/7/2016 έως τις 31/12/2016 έχουν πληρωθεί 14.374 εφάπαξ και 22.000 μερίσματα. Και ώς τις 31/12/17 θα έχουν καταβληθεί όλα τα εκκρεμή εφάπαξ (26.800) και όλα τα μερίσματα ώστε να μην έχει μείνει σε εκκρεμότητα ούτε ένα εφάπαξ, ούτε ένα μέρισμα».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο μειώσεων στις συντάξεις, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων ξεκαθάρισε ότι «η προσωπική διαφορά προβλέπεται στο νόμο. Έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, αποτελεί μέρος των όσων μας δεσμεύουν και τους δεσμεύουν. Ήδη έχουν αποδεχτεί ότι δεν μπορεί να γίνει μια τέτοια μείωση σε περίπτωση που υπάρξει προσωπική διαφορά».

Επίσης, ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι «ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης ξεκίνησε και ενώνει όλους τους ασφαλισμένους. Τους ενώνει με το κοινό συμφέρον για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης ως κοινωνικού αγαθού. Νοηματοδοτεί την αλληλεγγύη. Προστατεύει τους ασθενέστερους. Προτάσσει το καθήκον για τη συμβολή όλων ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Είναι η κοινωνική αλληλεγγύη που χρειάζεται η χώρα μας. Προσφέρει το πεδίο στο οποίο καλείται η κοινωνία μας να ενεργοποιήσει τις αρετές που επιδείκνυε πάντα απέναντι στους κινδύνους που απειλούσαν τη συνοχή και την ανάπτυξη τους. Ανήκει σε όλους. Χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις. Το καλό του άλλου, του διπλανού, του διαφορετικού, ωφελεί όλους. Διότι όταν μοχθούμε για το κοινό καλό, εξισορροπούμε τις προϋποθέσεις για την κοινωνική προκοπή και την ευημερία του λαού και της χώρας. Για κάποιους η μοναδική εναλλακτική λύση είναι η ατομικότητα. Για μας η μοναδική λύση προκύπτει από την κοινή προσπάθεια και την αλληλεγγύη. Με τη δημιουργία του ΕΦΚΑ, η κοινωνική ασφάλιση εισέρχεται σε μια νέα εποχή. Την εποχή της σιγουριάς, της δικαιοσύνης και της ασφάλειας».

Επιπλέον, ο κ. Πετρόπουλους ανακοίνωσε την ίδρυση των πρώτων Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ). Αναδεικνύοντας την εισφοροδιαφυγή ως ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι, σταδιακά, θα λειτουργήσουν 11 ΠΕΚΑ σε όλη τη χώρα, ώστε να ασκούν δίκαιο και εντατικό έλεγχο για την ανασφάλιστη εργασία, ενώ, εντός του 2017, τα ΠΕΚΑ θα στελεχωθούν με 1.000 άτομα.

Σχετικά με την παρουσίαση της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε ότι «είναι μια σειρά από υπηρεσίες που βελτιώνουν θεαματικά την καθημερινότητά μας. Δεν χρειάζεται ο νησιώτης να χάσει δυο μέρες για να έρθει στον Πειραιά να κάνει τη δουλειά του. Δεν χρειάζεται ο κάτοικος του απομακρυσμένου χωριού να πάει στην πλησιέστερη μεγάλη πόλη. Και βέβαια, δεν χρειάζεται να γίνονται τα πάντα στην Αθήνα, τα πάντα στα γραφεία. Με αυτή την ιστοσελίδα, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ γίνονται διαθέσιμες πραγματικά σε όλους. Κι έτσι, περνάμε στην ηλεκτρονική εποχή, στην εποχή του ΕΦΚΑ».

Τους βασικούς άξονες της κοινωνικής ασφάλισης του μέλλοντος, παρέθεσε ο πρώτος διοικητής του ΕΦΚΑ, Αθανάσιος Μπακαλέξης: «ταχύτητα, απλότητα, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, χωρίς περιττή ταλαιπωρία, με την απόλυτη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών», ανέφερε.

Δημοσκόπηση για τον ΕΦΚΑ
Την στήριξη των πολιτών έχει το εγχείρημα του υπουργείου Εργασίας να δημιουργήσει ένα υπερ–ταμείο κύριας ασφάλισης, τον ΕΦΚΑ.

Στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα για την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ, παρουσιάστηκαν τα βασικά ευρήματα έρευνας που διενήργησε η εταιρεία Prorata για λογαριασμό του υπουργείου, και τα οποία επιβεβαιώνουν ότι: στην συντριπτική τους πλειοψηφία (ποσοστό 67%) ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι τάσσονται υπέρ ενός ενιαίου ασφαλιστικού συστήματος, δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να πληγεί ο δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης (ποσοστό 76%), είναι δίκαιο και κοινωνικά ωφέλιμο να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλους τους εργαζόμενους (ποσοστό 72%).

Σχολιάζοντας την έρευνα της Prorata, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων τόνισε: «Αν συνδυάσουμε τα ευρήματα της έρευνας, έχουμε αυτό ακριβώς που σας περιέγραψα ότι είναι ο ΕΦΚΑ: Ένας ενιαίος, δημόσιος φορέας ασφάλισης, με ίδιους κανόνες για όλους ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική πρόοδος και δικαιοσύνη, και με τρόπο λειτουργίας που να καταπολεμά τη γραφειοκρατία».

Διαβάστε και: Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση και πάταξη γραφειοκρατίας υπόσχεται ο «ΕΦΚΑ»