Οικονομία

Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Την σταδιακή αύξηση των εισφορών σε εργοδότες και σε εργαζόμενους – ασφαλισμένους στο ΕΤΑΠ–ΜΜΕ, με απώτερο σκοπό να είναι από την 1.1.2020 και μετά 13,33% και 6,67%, αντίστοιχα, περιγράφει αναλυτικά εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Στην εγκύκλιο, τονίζεται ότι με σταθερό το ποσοστό εισφοράς εργαζομένων, η εισφορά εργοδοτών από 7,5% που ήταν το 2016, αυξάνεται διαδοχικά σε 8,96% για το 2017, για το 2018 σε 10,42%, για το 2019 σε 11,87%, για να καταλήξει το 2020, σε 13,33% επί του εισοδήματος.

Ειδικά για τους ασφαλισμένους του Τομέα Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου προβλέπεται πρόσθετη εισφορά 3,6% για να συνταξιοδοτηθούν με βάση τις διατάξεις περί βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Όμως επισημαίνεται στην εγκύκλιο ότι η πρόσθετη εισφορά δεν θα σημαίνει και ανάλογη αύξηση στο ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης, κατά παρέκκλιση του σχετικού νόμου. Όσοι όμως δεν συνταξιοδοτηθούν με τις διατάξεις περί βαρέων και ανθυγιεινών, τότε θα καρπωθούν την σχετική προσαύξηση, που είναι συντελεστής αναπλήρωσης 0,075% για κάθε μία ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς.

Επίσης, επισημαίνεται ότι οι εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου υπολογίζονται επί των πάσης φύσεως αποδοχών. Μοναδικές εξαιρέσεις αποτελούν οι κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες αποδοχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, θανάτου και αναπηρίας.

Από την 1.1.2017, το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς κύριας σύνταξης των μισθωτών και των εργοδοτών ανέρχεται στο ποσό των 5.860,80 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο δεκαπλάσιο του ποσού που αντιστοιχεί στο σημερινό κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.

Αντίστοιχα, η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς των μισθωτών με πλήρη απασχόληση και των εργοδοτών τους, εφόσον ο μισθωτός είναι άνω των 25 ετών, καθορίζεται με βάση το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, ο οποίος ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 586,08 €.

Εφόσον ο μισθωτός είναι έως 25 ετών, η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς των μισθωτών της κατηγορίας αυτής με πλήρη απασχόληση και των εργοδοτών τους είναι 510,95 ευρώ.

Στην ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι η συνολική εισφορά υγειονομικής περίθαλψης, σε είδος και σε χρήμα, ανέρχεται στο 7,10%. Για παροχές σε είδος θα είναι στο 6,45%, από το οποίο το ποσοστό 2,15% θα αφορά τον εργαζόμενο – ασφαλισμένο και το 4,30%, τον εργοδότη. Για παροχές σε χρήμα, η εισφορά είναι 0,65%, από το από το οποίο το 0,40% αφορά τον ασφαλισμένο και το  0,25% αφορά τον εργοδότη.