Οικονομία

ΟΙΥΕ: Νίκη των εργαζομένων η απόφαση του ΣτΕ για τις Κυριακές

ΟΙΥΕ: Νίκη των εργαζομένων η απόφαση του ΣτΕ για τις Κυριακές
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την εργασία τις Κυριακές, αποτελεί μια «νίκη των εργαζομένων». Αυτή είναι η τοποθέτηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) για το θέμα, που τονίζει ότι αποτελεί μια πρώτη δικαίωση «στον αγώνα ενάντια στη γενικευμένη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας»

Η ΟΙΥΕ εκτιμά ότι το βασικότερο στοιχείο της απόφασης του ΣτΕ είναι ότι καταγράφονται τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών και των εργαζομένων, σε σχέση με την αργία της Κυριακής.

Ειδικότερα, τονίζεται ότι το Σύνταγμα κατοχυρώνει «το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και τους από κοινού με την οικογένειά τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας». Το διάλειμμα αυτό κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό αφού «υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου», ενώ προσφέρει και τη δυνατότητα «οργάνωσης της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του».

Έτσι, επισημαίνει η ΟΙΥΕ η Κυριακή αντιμετωπίζεται ως αυτό που είναι «δηλαδή μια ημέρα αναντικατάστατη για την ξεκούραση και τον ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων». Ως τέτοια δεν μπορεί να υποκατασταθεί από κανένα «ρεπό» οποιασδήποτε άλλης μέρας. Η Ομοσπονδία καταλήγει ότι η συγκεκριμένη απόφαση, αποτελεί «πρόκριμα για την περαιτέρω κατάργηση της λειτουργίας των καταστημάτων τις 8 Κυριακές».