Οικονομία

Παράταση του κόφτη το 2019-2020 αποδέχεται ως συμβιβασμό η κυβέρνηση

Παράταση του κόφτη το 2019-2020 αποδέχεται ως συμβιβασμό η κυβέρνηση
Την παράταση του κόφτη μετά το τέλος του προγράμματος, δηλαδή, για τη διετία 2019-2020, αποδέχεται η κυβέρνηση, όπως είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ως «συμβιβασμό» για να κλείσει η αξιολόγηση.

Ουσιαστικά σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «επισημοποίησε» όσα είχε πει προ ημερών στην Καθημερινή και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συναινέσει σε έναν τέτοιο συμβιβασμό, μόνο αν συνδυαστεί με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα ακολουθήσει η χώρα μετά το 2018.

Πάντως, επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποδεχθούμε νομοθέτηση νέων μέτρων», προσθέτοντας ότι «αν όλα τα υπόλοιπα ζητήματα συμφωνηθούν, δηλαδή συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, συμφωνηθεί το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία μετά το 2018 και το μόνο το οποίο μένει είναι μια αυξημένη εγγύηση προς το ΔΝΤ για την επίτευξη των στόχων, τότε εμείς είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε ενδεχομένως σε μια συζήτηση γι` αυτόν τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων».

«Αυτό είναι η δική μας υποχώρηση, ο δικός μας συμβιβασμός», υπογράμμισε, «έτσι ώστε να μπορεί να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας το οποίο θα οδηγήσει στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, στην υπέρβαση της ασυμφωνίας η οποία υπάρχει μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών, ΔΝΤ και όλων των υπόλοιπων εμπλεκόμενων μερών, έτσι ώστε να ακολουθήσουμε το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, το οποίο –επαναλαμβάνω- είναι: Κλείσιμο β΄ αξιολόγησης, ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και στη συνέχεια δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές, έτσι ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτήσουμε το ελληνικό χρέος, χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα».

Στην ερώτηση τι θα περιλαμβάνει αυτός ο μηχανισμός, ο κ. Τζανακόπουλος, είπε ότι «η συζήτηση για αυτόν τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων δεν έχει καν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ακόμα επισήμως. Αυτό το οποίο λέμε, είναι ότι εφόσον συμφωνηθούν τα πάντα, δηλαδή δημοσιονομικό μονοπάτι για μετά το 2018, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το μοναδικό το οποίο απομένει είναι μια άρνηση του ΔΝΤ να δεχθεί την πραγματικότητα, δηλαδή τις εξαιρετικά αυξημένες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, εμείς θα μπορούσαμε να συζητήσουμε έναν μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων, κατά τον τρόπο με τον οποίο συζητήσαμε για το κλείσιμο της α΄ αξιολόγησης. Ο μηχανισμός αυτός, όποιος και αν είναι και ό,τι κι αν περιλαμβάνει, με βάση τα δεδομένα τα οποία παρουσίασα και προηγουμένως, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εφαρμοστεί. Δεν έχει λόγο να εφαρμοστεί. Διότι αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει, οι στόχοι του προγράμματος θα πιαστούν. Επομένως, δεν θα υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για την εφαρμογή αυτού του μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων».

Λίγο, αργότερα, όμως, έγινε πιο συγκεκριμένος, αναφερόμενος ξεκάθαρα στον κόφτη: «Το μοναδικό πράγμα το οποίο θα ήμασταν διατεθειμένοι να συζητήσουμε θα ήταν ένας μηχανισμός –όπως σας έλεγα προηγουμένως- δημοσιονομικής διόρθωσης, ο οποίος δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί, διότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, καθώς τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας δεν τον επιβάλλουν», κατέληξε.