Οικονομία

Πώς θα απονεμηθούν οι 95.000 εκκρεμείς συντάξεις ώς τα τέλη Οκτωβρίου

Πώς θα απονεμηθούν οι 95.000 εκκρεμείς συντάξεις ώς τα τέλη Οκτωβρίου
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ), έτσι ώστε να λάβουν το μερίδιο από την πρόσθετη επιχορήγηση ύψους 860 εκατ. ευρώ που τους αναλογεί για να απονείμουν τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν συσσωρεύσει, περιγράφει αναλυτικά Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών.

Στην ΚΥΑ, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ νωρίτερα, επισημαίνεται ότι οι ΟΚΑ που θα λάβουν επιχορήγηση, υποχρεώνονται να ολοκληρώσουν την αποπληρωμή των σχετικών αιτήσεων συνταξιοδότησης, μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από τη λήψη της.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα της πρόσθετης επιχορήγησης ολοκληρώνεται στα τέλη Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Επίσης, αν προκύψουν υπόλοιπα από την επιχορήγηση που δεν θα αξιοποιηθούν για την εξόφληση οφειλόμενων αναδρομικών ποσών θα πρέπει να επιστραφούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), το αργότερο ένα μήνα μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή, έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2017.

Συνολικά, όπως έχει δημοσιεύσει επίσημα το υπουργείο Εργασίας, φτάνουν τις 95.000 οι κύριες συντάξεις που δεν έχουν απονεμηθεί και συσσωρεύονται στους ΟΚΑ. Η ΚΥΑ τονίζει ότι η επιχορήγηση που θα χορηγείται αφορά εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση, μετά την πάροδο 90 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης.

Η μεταφορά των πιστώσεων από το ΓΛΚ προς τους ΟΚΑ θα πραγματοποιηθεί με την ακόλουθη διαδικασία:

- Οι ΟΚΑ θα εκτιμήσουν τα συνολικά οφειλόμενα αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούν στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, πριν από την υποβολή αιτήματος επιχορήγησης. Το σχετικό έντυπο που συντάσσεται, περιγράφει αναλυτικά τις εκκρεμείς αιτήσεις και την χρονική περίοδο υποβολής τους. Στη συνέχεια ο κάθε προϊστάμενος οικονομικών υπηρεσιών των ΟΚΑ, υποβάλλει στο υπουργείο Εργασίας αίτημα επιχορήγησης. Το αίτημα αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από:

Α) Μηνιαία πλάνο απορρόφησης της αιτούμενης επιχορήγησης.
Β) Αντίγραφο του εντύπου Ε1, που συντάχθηκε για να παρουσιάζει αναλυτικά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.
Γ) Έκθεση αιτιολόγησης για να τεκμηριώνεται το αίτημα για έκτακτη επιχορήγηση. Στην έκθεση θα πρέπει να αναλύονται οι λόγοι συσσώρευσης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, αλλά και γιατί δεν μπορούν να εξοφληθούν από τις πιστώσεις του εκάστοτε φορέα, με τις πιστώσεις του προϋπολογισμού ή τα ταμειακά διαθέσιμα.

- Το υπουργείο Εργασίας αξιολογεί το αίτημα των ΟΚΑ και υποβάλλει με τη σειρά του, πρόταση επιχορήγησής τους προς το ΓΛΚ.

- Το ΓΛΚ αξιολογεί τις προτάσεις επιχορήγησης. Οι πιστώσεις που θα κριθούν αναγκαίες μπορούν να πραγματοποιούνται σταδιακά, ανάλογα με την αξιολόγηση του αιτήματος των ΟΚΑ.

- Αφού λάβουν την επιχορήγηση, οι ΟΚΑ πρέπει να τροποποιήσουν σχετικά τον προϋπολογισμό τους. Στη συνέχεια, οι φορείς προβαίνουν στην έκδοση οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης και στην εξόφληση των σχετικών οφειλόμενων αναδρομικών ποσών.

- Το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα, υποχρεώνεται το υπουργείο Εργασίας να αποστέλλει στη διεύθυνση προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης, αναλυτικά στοιχεία με τις μηνιαίες επιχορηγήσεις για εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν από αυτές.