Οικονομία

Το υπ. Οικονομικών χαμηλώνει τον πήχη για ανάπτυξη και πληθωρισμό το 2017!

Το υπ. Οικονομικών χαμηλώνει τον πήχη για ανάπτυξη και πληθωρισμό το 2017!
Του Γιώργου Παλαιτσάκη Τι αποκαλύπτει η έκθεση αξιολόγησης μακροοικονομικών προβλέψεων που κατήρτισε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Χαμήλωσε από το 2,7% στο 2,5% την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας η Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτονται από την έκθεση αξιολόγησης των μακροοικονομικών προβλέψεων που εξέδωσε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Ταυτόχρονα, όμως, όπως προκύπτει από την έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, η ΓΔΟΠ άλλαξε την εκτίμησή της για το 2016 από ύφεση 0,3% σε ανάπτυξη 0,2%.

Συγκεκριμένα, βάσει των όσων αναφέρονται στην έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, ενώ τον Οκτώβριο του 2016 η ΓΔΟΠ του υπουργείου Οικονομικών είχε διατυπώσει την πρόβλεψη για ύφεση 0,2% το 2016 και ανάπτυξη 2,7% το 2017, τον Ιανουάριο του 2017 άλλαξε τις προβλέψεις της σε 0,2% ανάπτυξη το 2016 και 2,5% ανάπτυξη το 2017.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από την έκθεση του Δ.Σ. η ΓΔΟΠ χαμήλωσε κατά 0,3% τον πήχη της πρόβλεψής της για την ιδιωτική και τη δημόσια κατανάλωση το 2017, ενώ αναθεώρησε προς τα πάνω κατά 0,7%, από 0,6% σε 1,3%, την πρόβλεψη για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή του 2017, συνυπολογίζοντας καλύτερα τις επιπτώσεις των πρόσφατων αυξήσεων εμμέσων φόρων στις τιμές των προϊόντων, των αγαθών και των υπηρεσιών.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, σχολιάζοντας τόσο τις γενικές προβλέψεις της ΓΔΟΠ για το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ όσο και τις επιμέρους προβλέψεις και εκτιμήσεις της για την ιδιωτική και τη δημόσια κατανάλωση, τις συνολικές επενδύσεις, τις εξαγωγές και τις εισαγωγές, επισημαίνει τα εξής:

α. Έπειτα από την αυξητική τάση που παρουσίασαν τα στοιχεία του 3ου τριμήνου 2016, οι συμφωνηθέντες στόχοι – εκτιμήσεις του ΑΕΠ (σε δισ. Ευρώ) που αφορούν το 2016 έχουν επιτευχθεί ακριβώς. Για το σύνολο του 2016, οι ανεξάρτητες προβλέψεις του ΕΔΣ για το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ, βάση των δεδομένων του εννεάμηνου, δείχνουν αντίστοιχες τάσεις, περί το 0,1%.

β. Σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση του Υπ. Οικονομικών (Ιαν. 2017) οι στόχοι – εκτιμήσεις των δανειστών για το 2017 και 2018 θα πραγματοποιηθούν οριακά. Είναι γεγονός ότι οι καλύτερες των αρχικών προβλέψεων επιδόσεις του 2016 θα έχουν θετικό αντίκτυπο.

Ειδικότερα Σχόλια για το 2017, 2018 και 2019:
1. Ιδιωτική κατανάλωση: Η Γ.Δ.Ο.Π. αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τον ρυθμό αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2017 από 1,8% τον περασμένο Σεπτέμβριο σε 1,5% τον Ιανουάριο του 2017. Κατά την εκτίμηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, η αναθεώρηση της πρόβλεψης μόνο κατά -0,3%, κρίνεται αρκετά αισιόδοξη, λόγω της πίεσης στο εισόδημα από τα φορολογικά μετρά που τέθηκαν σε ισχύ το 2017. Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης μπορεί να προέλθει από την άρση της αβεβαιότητας και την διοχέτευση των αποταμιεύσεων προς την οικονομία με έμφαση στην ιδιωτική κατανάλωση.

2. Δημόσια κατανάλωση: Η εκτίμηση του ΕΔΣ για την μείωση του ρυθμού μεταβολής της δημόσιας κατανάλωσης κατά 0,4% (από -0,3% σε -0,7%) σε σχέση με τις προβλέψεις του 2016 κρίνεται ως ρεαλιστική - στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής.

3. Συνολικές επενδύσεις: Υπάρχουν προϋποθέσεις για την αύξηση των επενδύσεων που στηρίζονται στην αναστροφή του οικονομικού κλίματος. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης θέτει σε κίνδυνο τις παραπάνω προβλέψεις.

4. Εισαγωγές και εξαγωγές: Η αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για τις εισαγωγές – εξαγωγές θεωρείται εύλογη λόγω της αναμενόμενης αύξησης του τουρισμού. Η Ελλάδα θεωρείται ασφαλής τουριστικός προορισμός σε σχέση με γειτονικές χώρες. Η αναστροφή του οικονομικού κλίματος θα ενισχύσει τις εισαγωγές.

5. Εναρμονισμένος ΔΤΚ και ανεργία: Ο Εναρμονισμένος ΔΤΚ λόγω των προσθέτων φορολογικών μέτρων θα παρουσιάσει αύξηση κατά 0,7% σε σχέση με τις προβλέψεις του Οκτωβρίου 2016. Η ανεργία παραμένει σταθερά πολύ υψηλή έως το 2019.

Η αναθεώρηση των προβλέψεων που θα υιοθετηθούν από το ΜΠΔΣ αφορούν κυρίως το 2017 . Οι κυριότερες αναθεωρήσεις πραγματοποιήθηκαν στον Εναρμονισμένο ΔΤΚ, καθώς και στις εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Σε μικρότερη κλίμακα υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση.

KDAP-1.jpg

KDAP-2.jpg

KDAP-3.jpg