Οικονομία

ΚΕΑΟ: «Πρωταθλητές» στο «φέσι» οι ξενοδόχοι - Τα «κόλπα» που εφευρίσκουν οι μπαταχτσίδες

ΚΕΑΟ: «Πρωταθλητές» στο «φέσι» οι ξενοδόχοι - Τα «κόλπα» που εφευρίσκουν οι μπαταχτσίδες
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Χρέος που πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ έχουν δημιουργήσει τα ξενοδοχεία από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών - Από κοντά το χονδρικό (999 εκατ. ευρώ) και το λιανικό εμπόριο (966 εκατ. ευρώ), ενώ πολύ ψηλά στη λίστα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές βρίσκονται οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κατασκευών (469 εκατ. ευρώ)

Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) δημοσίευσε στην δ’ τριμηνιαία έκθεσή του για το 2016, τις επιχειρήσεις με τα περισσότερα χρέη που έχουν καταγραφεί στα μητρώα του. Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν κλάδοι που φεσώνουν σε μόνιμη βάση το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας.

Το παράδειγμα των ξενοδοχείων είναι χαρακτηριστικό. Στη λίστα του ΚΕΑΟ βρίσκονται 26.639 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει ληξιπρόθεσμη οφειλή που φτάνει το 1,958 δισ. ευρώ. Για παράδειγμα υπάρχει επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε πολύ μεγάλο νησί του Αιγαίου, που έχει περισσότερους από 200 εργαζόμενους και έχει δημιουργήσει χρέος ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ξενοδοχείο μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο αύξησε την οφειλή του κατά 900.000 ευρώ.

Προβληματική όμως είναι και πορεία του κλάδου των κατασκευών. Υπάρχουν 5.251 επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει ληξιπρόθεσμη οφειλή στο ΚΕΑΟ.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου έχουν εντοπίσει ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα παράγουν εκτός από τον τουρισμό, η εστίαση, η ψυχαγωγία – κέντρα διασκέδασης, η παροχή υπηρεσιών φύλαξης και καθαριότητας.

Τα «κόλπα» που εφευρίσκουν οι επίδοξοι μπαταχτσήδες του Ασφαλιστικού Συστήματος είναι γνωστά. Οι συνηθέστεροι τρόποι είναι οι εξής:
1.Δημιουργία οφειλών από επιχειρήσεις με σημαντικό κύκλο εργασιών που ανήκουν σε επιχειρηματίες χωρίς προσωπική περιουσία, τα δε περιουσιακά στοιχεία που αυτοί ή άλλες επιχειρήσεις τους διέθεταν στο παρελθόν έχουν διοχετευθεί σε τρίτους.

2. Δημιουργία οφειλών από εταιρίες χωρίς περιουσιακά στοιχεία με εικονικούς υπεύθυνους, που δηλώνουν σαν έδρα κάποιο λογιστικό ή δικηγορικό γραφείο, εμφανίζουν πολλά παραρτήματα, ασφαλίζουν προσωπικό άλλων επιχειρήσεων και στο τέλος πτωχεύουν.

3. Δημιουργία οφειλών από εταιρίες με διαχειριστές, μέλη ή Διευθύνοντες Συμβούλους πρόσωπα χωρίς περιουσιακά στοιχεία ή πρόσωπα κατά των οποίων δεν έχει νόημα η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Τέτοια πρόσωπα είναι συνήθως:
α) Υπερήλικοι, συνηθέστερα γονείς ή στενοί συγγενείς του επιχειρηματία, καθώς και άτομα πολύ νεαρής ηλικίας.
β) Οικονομικοί μετανάστες / αλλοδαποί, με κατοικία την έδρα της εταιρίας.
γ) Κάτοικοι εξωτερικού χωρίς περιουσία στην Ελλάδα.
δ) Υπάλληλοι της επιχείρησης, των οποίων η εμπειρία / προϋπηρεσία δεν δικαιολογεί την τοποθέτησή τους σε θέσεις ευθύνης.

4. Δημιουργία νέας επιχείρησης με την ίδια έδρα, το ίδιο αντικείμενο εργασιών και τον ίδιο διακριτικό τίτλο με επιχείρηση που δημιούργησε οφειλές και κατόπιν έπαψε να υποβάλλει ΑΠΔ. Στη νέα αυτή επιχείρηση ασφαλίζεται και το προσωπικό της παλιάς.

5. Δημιουργία οφελών μεγάλου ύψους από επιχειρήσεις (συνηθέστερα εταιρίες φύλαξης ή καθαριότητας), που αναλαμβάνουν έργα σαν υπεργολάβοι και παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων. Πολλές φορές στις εταιρίες αυτές ασφαλίζεται και το προσωπικό του πραγματικού ανάδοχου του έργου.

bill1