Οικονομία

Εφορία: Έρχεται νέα πλατφόρμα με όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο

Εφορία: Έρχεται νέα πλατφόρμα με όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο
Το πληροφοριακό σύστημα θα διαλειτουργεί με άλλα ηλεκτρονικά συστήματα, δημόσια και ιδιωτικά, όπως η Τειρεσίας ΑΕ, με σκοπό την ανταλλαγή βαθμολογιών πιστοληπτικής ικανότητας.

Σε νέα πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης θα συγκεντρωθούν όλες οι πληροφορίες για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φυσικών και νομικών προσώπων προς το Δημόσιο, θα παρακολουθούνται οι οφειλέτες, θα βαθμολογείται η οικονομική τους συμπεριφορά και θα αξιολογείται η πιστοληπτική τους ικανότητα.

Το έργο, το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2025, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη σημαντική μείωση της ασύμμετρης πληροφόρησης μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την πιστοληπτική ικανότητα, στην αποτροπή της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων και ληξιπρόθεσμων οφειλών και στην πρόληψη της υπερχρέωσης. Επιπλέον, θα περιορίσει τον ηθικό κίνδυνο και θα δημιουργήσει ένα αξιόπιστο πλαίσιο αποτροπής για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αναπτύσσοντας μια κουλτούρα αποφυγής της υπερχρέωσης φυσικών και νομικών προσώπων.

Η πιστοληπτική βαθμολόγηση για τους οφειλέτες θα παράγεται από το πληροφοριακό σύστημα μέσω της επεξεργασίας των δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, τα οποία αντλούνται από τους φορείς του δημόσιου τομέα με τη χρήση αλγορίθμου. Το πληροφοριακό σύστημα θα διαλειτουργεί με άλλα ηλεκτρονικά συστήματα, δημόσια και ιδιωτικά, όπως η Τειρεσίας ΑΕ, με σκοπό την ανταλλαγή βαθμολογιών πιστοληπτικής ικανότητας και τη δημιουργία ενιαίας βαθμολόγησης για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων.

Ουσιαστικά, το Δημόσιο και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έχουν μια ενιαία εικόνα για το σύνολο των οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το σκορ θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τη βαθμολογία που θα προκύπτει από την αξιολόγηση των χρεών προς τράπεζες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτή την εικόνα θα μπορούν να βλέπουν οι αρμόδιες Αρχές, τράπεζες και servicers για χορήγηση ή διακανονισμό δανείων, παρέχοντας αναλυτικά στοιχεία για το προφίλ του δανειολήπτη ώστε να είναι ξεκάθαρες από την αρχή της ρύθμισης οι οικονομικές του δυνατότητες.

Η βαθμολογία που θα λαμβάνει κάθε πολίτης και επιχείρηση θα ανοίγει τον δρόμο για ρυθμίσεις οφειλών, χορήγηση δανείων και συμμετοχή σε διαγωνισμούς του Δημοσίου. Όσοι συγκεντρώνουν υψηλό πιστοληπτικό βαθμό θα έχουν πιο εύκολη πρόσβαση στον δανεισμό και στις ρυθμίσεις οφειλών.

Επίσης, κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, επιχείρηση και φορέας δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα θα μπορούν, κατόπιν αιτήσεώς τους, να λαμβάνουν δωρεάν από την πλατφόρμα την πιστοληπτική τους βαθμολόγηση, η οποία θα αποτελεί τη βάση για ευκαιρίες νέας χρηματοδότησης.

Η επεξεργασία των δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς και των πιστοληπτικών βαθμολογήσεων θα είναι απόρρητη, διεξαγόμενη μόνο από την Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, με την πρόσβαση άλλων φορέων στα δεδομένα του συστήματος να απαγορεύεται.