Οικονομία

Έρχονται στάσεις εργασίας στην ναυπηγοεπισκευή

Έρχονται στάσεις εργασίας στην ναυπηγοεπισκευή
Κινητοποιήσεις ξεκινούν οι εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευή διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ). Από την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου ξεκινούν δίωρες στάσεις εργασίας σε όλους τους χώρους εργασίας που θα συνεχιστούν όλη την επόμενη εβδομάδα, έως και την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου.

Οι στάσεις θα πραγματοποιούνται από τις 7:30 έως τις 9:30 το πρωί. Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδικάτου Μετάλλου – Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, οι «εργοδότες αρνούνται όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης να κάνουν οποιαδήποτε κουβέντα για την υπογραφή ΣΣΕ». Προσθέτουν δε, ότι πιέζουν για να καταστρατηγείται ό,τι έχει κατακτηθεί από τους εργαζόμενους εδώ και δεκαετίες.

Το συνδικάτο επισημαίνει ότι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στη ναυπηγοεπισκευή είναι «η στάση της νέας ιδιοκτησίας του ΟΛΠ, το μονοπώλιο της COSCO». Όταν τίθεται θέμα συμβάσεων και εργασιακών δικαιωμάτων απαντάει μονότονα πως «θα αποδεχτεί για την νέα κατάσταση στο λιμάνι συνολικά μόνο ό,τι λέει ο νόμος».

Τα αιτήματα που παραθέτουν οι εργαζόμενοι στις ενώσεις των εργοδοτών του Μετάλλου για την υπογραφή νέας Σ.Σ. Εργασίας ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών είναι τα εξής:

1. Την υπογραφή νέας Σ.Σ.Ε. Ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών επαναφέροντας σε ισχύ την τελευταία υποχρεωτική Σ.Σ.Ε. (όπως αυτές κηρύχθηκαν υποχρεωτικές με υπουργική απόφαση , ανά ειδικότητα) , των ετών 2009-2010 .

2. Την υπογραφή συμφωνίας για κατάθεση κοινού αιτήματος προς την Κυβέρνηση για την κήρυξη αυτής της Σύμβασης ως υποχρεωτικής για όλο τον Κλάδο , με την ανάλογη επέκτασή της (όπως δηλαδή ίσχυε για όλες τις Σ.Σ.Ε. μέχρι και το 2010) .

Αντίστοιχο αίτημα έχει τεθεί και στις συναντήσεις που γίνονται και με εργοδότες Ναυπηγοξυλουργούς που δεν έχουν συγκροτημένη εργοδοτική ένωση.

Η απεργιακή κινητοποίηση με τις προειδοποιητικές 2ωρες στάσεις εργασίας με τα παραπάνω αιτήματα αναμένεται να πραγματοποιηθεί εν αναμονή νέας συνάντησης ανάμεσα στις δύο πλευρές που είναι πιθανό να γίνει την Τετάρτη, 1η Φεβρουαρίου.