Οικονομία

Αχτσιόγλου: Οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών

Αχτσιόγλου: Οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Στην παραδοχή ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών, προέβη η υπουργός Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου. Απαντώντας σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από το βουλευτή κ. Ν. Κούζηλο, η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι «κεντρικός στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της κανονικότητας στην αγορά εργασίας με προστασία των εργαζομένων και εφαρμογή της νομιμότητας.

Κύρια προϋπόθεση αυτού αποτελεί η επαναφορά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η επεκτασιμότητα και η κήρυξη τους ως γενικώς υποχρεωτικών». Η κ. Αχτσιόγλου τονίζει ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται για να συγκροτήσει «το θεσμικό πλαίσιο εκείνο που θα προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων και τη λειτουργία της συλλογικής αυτονομίας». Αφορμή για τη συγκεκριμένη παρέμβαση υπήρξαν οι συμβάσεις εργασίας που διέπουν τους εργαζόμενους στον ΟΛΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, υπάρχουν επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας που βρίσκονται εν ισχύ και αφορούν το υπαλληλικό προσωπικό, το σύνδεσμο εποπτών και αρχιεργατών και το λιμενεργατικό προσωπικό του ΟΛΠ.

Επιπλέον το υπουργείο Εργασίας, τονίζει ότι «η οποιαδήποτε μεταβολή των εργασιακών συνθηκών και των ΣΣΕ προϋποθέτουν και απαιτούν την απαραίτητη διαδικασία διαπραγμάτευσης ανάμεσα στα δύο μέρη. Σε περίπτωση μονομερούς ενέργειας από την πλευρά του εργοδότη είναι καθήκον των εργαζομένων να το καταγγείλουν ώστε το Υπουργείο εργασίας και οι αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα».