Οικονομία

Τουρισμός: Καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας με την πλατφόρμα JOBmatch

Τουρισμός: Καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας με την πλατφόρμα JOBmatch
Μισθοί κατώτεροι των κλαδικών συμβάσεων εργασίας - Υπογράφουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με εξαντλητικούς όρους.

Καταργούνται οι όροι αμοιβής και εργασίας που ορίζει η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας στον τουρισμό και στον επισιτισμό με την πολυδιαφημιζόμενη πλατφόρμα JOBmatch σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων. Ειδικότερα μέσω τις νέας πλατφόρμας της ΔΥΠΑ έχουν ολοκληρωθεί 5.297 συνεντεύξεις εργαζομένων όπου σύμφωνα με καταγγελίες οι ώρες εργασίας είναι περισσότερες και ο μισθός πολύ μικρότερος από όσα ορίζει η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας τουρισμού την οποία το υπουργείο Εργασίας κατέστη υποχρεωτική. Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ δεν ελέγχουν τις ατομικές συμβάσεις που υπογράφουν οι εργαζόμενοι.

Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα JOBmatch δεν αφορά μόνο τον τουρισμό αλλά και άλλες ειδικότητες ωστόσο ο τουρισμός έχει ενεργή κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στον επισιτισμό και στον τουρισμό Γιώργο Χότζογλου «η πλατφόρμα με την ονομασία "JOBmatch" που ενεργοποίησε η Δ.ΥΠ.Α δίνει την δυνατότητα ηλεκτρονικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο όσο αφορά τον μισθό και ωράριο και έτσι να καταλήγουν σε συμφωνία μέσω ατομικής σύμβασης παρακάμπτοντας την συλλογική σύμβαση, τους θεσμικούς όρους και τα επιδόματα».

Παράλληλα, καλεί «όλους τους ενδιαφερόμενους για εργασία στον τομέα του Επισιτισμού-Τουρισμού να μη διαπραγματεύονται όλα όσα μέχρι σήμερα έχουν κερδηθεί με αγώνες και να μην απεμπολήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα τόσο σε ωράριο όσο και μισθολογικά με τις αυξήσεις μέσω των Συλλογικών Συμβάσεων, τα επιδόματα και τις υπερωρίες, μεταξύ άλλων».

Η ΠΟΕΕΤ καλεί το Υπουργείο Εργασίας να αποσύρει την εν λόγω πλατφόρμα και αν θέλει επιτέλους να λύσει το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού να υιοθετήσει τις προτάσεις της Ομοσπονδιας για επαναφορά της χρονικής ισχύος του ταμείου ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα, να επαναφέρει την απονομή του εφάπαξ στην 20ετία, να χορηγήσει το επίδομα μητρότητας και στις εποχικά εργαζόμενες και να στελεχώσει επιτέλους τον ΣΕΠΕ ώστε να εποπτεύεται η εφαρμογή των ΚΣΣΕ".

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία στην πλατφόρμα JOBmatch ορίζει ότι κάθε υποψήφιος ενημερώνεται άμεσα από την εφαρμογή JOBmatch μόλις μία επιχείρηση τον επιλέξει για συνέντευξη και έχει την επιλογή αποδοχής ή απόρριψης της πρόσκλησης. Σε περίπτωση αποδοχής, η επιχείρηση βλέπει τα στοιχεία του και επικοινωνεί μαζί του για την πραγματοποίηση της συνέντευξης.

Μέχρι σήμερα έχουν ήδη εγγραφεί 1.920 επιχειρήσεις και 10.317 πολίτες, 4.683 (45%) εκ των οποίων είναι άνεργοι, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 14.114 matches (αντιστοιχίσεις) ανάμεσα σε επιχειρήσεις και υποψηφίους και έχουν ολοκληρωθεί 5.297 συνεντεύξεις χωρίς καμία διαμεσολάβηση.

Οι 15 πρώτες περιοχές με βάση τον αριθμό επιχειρήσεων που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα μέχρι σήμερα, είναι: Ρόδος, Κέρκυρα, Αθήνα (περιοχή Συντάγματος), Χανιά, Θάσος, Κως, Κεφαλονιά, Ηράκλειο Κρήτης, Κασσάνδρα, Θεσσαλονίκη (κέντρο), Σαντορίνη, Γλυφάδα, Ρέθυμνο, Πάρος και Χαλάνδρι.

Οι 10 πρώτες ειδικότητες με βάση τις προτιμήσεις που έχουν δηλώσει όσοι αναζητούν εργασία είναι: Υπάλληλος γραφείου, Υποδοχή/Receptionist, Ταμίας, Τηλεφωνητής, Σερβιτόρος, Πωλητής, Οδηγός αυτοκινήτου/Van, Βοηθός σερβιτόρου, Μπαρίστα, Yπάλληλος εξυπηρέτησης ενοικιάσεως αυτοκινήτων.

Ώρες εργασίας

Κάθε χρόνο τα ίδια για τους εργαζόμενους στις τουριστικές επιχειρήσεις, κάθε χρόνο καταγγελίες για απλήρωτους εργαζόμενους, για εξαντλητικά ωράρια και 7ημερη εργασία χωρίς ρεπό και κάθε χρόνο δεν λαμβάνονται μέτρα. Οι εργαζόμενοι όπως σεφ, μάγειρες και σερβιτόροι οι οποίοι έχουν τελειώσει τις αντίστοιχες σχολές, δεν άντεξαν να μένουν άνεργοι χωρίς καν το επίδομα ανεργίας ένα ποσοστό αυτών αναζήτησε εργασία στο εξωτερικό ενώ ένα άλλο ποσοστό στράφηκε σε άλλους κλάδους. Επίσης ο κύριος λόγος σοβαρής έλλειψης προσωπικού αφορά τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας με χαμηλές αποδοχές.

Όπως έχει επισημάνει ο κ. Χότζογλου οι εργοδότες δεν προσφέρουν όλοι ικανοποιητικούς μισθούς για να αποφασίσει ο εποχικά εργαζόμενος να μεταβεί σε νησί για εργασία. Τουριστικές επιχειρήσεις, μάλιστα, με αγγελίες αναζητούν προσωπικό για το καλοκαίρι σε νησιά προτείνοντας επταήμερη εργασία, 10-12 ώρες την ημέρα με διαμονή και διατροφή και μισθό στα 700 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι μισθοί δεν είναι αντιπροσωπευτικοί για τέτοιες συνθήκες εργασίας και δικαιολογημένα δεν θα πάνε για δουλειά οι εργαζόμενοι. Πολλοί εργοδότες για να αποφύγουν την καταβολή των ενσήμων, βάζουν πλαφόν τα 100 ένσημα και μόλις ο εργαζόμενος τα αγγίξει τότε του ζητά να δουλέψει μαύρα.