Οικονομία

Τα «αντίδοτα» στην λιτότητα - Μείωση ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και εισφορές ΕΦΚΑ

Τα «αντίδοτα» στην λιτότητα - Μείωση ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και εισφορές ΕΦΚΑ
«Αλλάζουμε το μείγμα της πολιτικής μας. Θα προχωρήσουμε πέρα από τη λιτότητα και θα επικεντρωθούμε σε βαθιές μεταρρυθμίσεις, που είναι θεμελιώδες στοιχείο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ», τόνισε μετά την λήξη του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε ένα νομοσχέδιο θα νομοθετηθούν μαζί με τις μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και αφορολόγητοπ και οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, για συγκεκριμένους όμως ιδιοκτήτες ακινήτων, μόνο για χαμηλά εισοδήματα, όπως αυτό θα προσδιοριστεί, η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια και ενδεχομένως στην εστίαση και σε είδη διατροφής, αλλά και επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Στα "αντισταθμιστικά" μέτρα που θα επιδιωχθεί να περιληφθούν στη συμφωνία περιλαμβάνονται:
* Η μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. κατα 35% – 40% και ο συνολικός επανασχεδιασμός του φόρου με επαναφορά του Φ.Μ.Α.Π. ώστε η μείωση να στοχεύει στα χαμηλά εισοδήματα.
* Η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες από το 13% στο 6%.
• Η μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές δημόσιες και ιδιωτικές ( Τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα, βαπόρια) κατα 11 μονάδες, από το 24% στο 13%.
• Η μείωση του ΦΠΑ των βασικών συσκευασμένων και μεταποιημένων ειδών διατροφής κατά 11 μονάδες, από το 24% στο 13%.
• Η επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.
• Σε περίπτωση που εξεταστεί μείωση δαπανών για κοινωνική ασφάλιση αντίστοιχα αύξηση δαπανών στοχευμένων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας.

Τα παραπάνω μέτρα έχει ρίξει στο τραπέζι η ελληνική πλευρά, αλλά θα πρέπει πρώτα να υποβληθούν στα τεχνικά κλιμάκια των "θεσμών", να ελεγχθούν για να εγκριθούν και να συμφωνηθούν!