Οικονομία

Μειώσεις συντάξεων έως το… 2025

Μειώσεις συντάξεων έως το… 2025
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Περικοπές συντάξεων, οι οποίες θα είναι σταδιακές και μπορεί να φτάσουν έως το μακρινό… 2025, μέσω της τμηματικής κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, είναι το μοντέλο που προκρίνουν οι θεσμοί να εφαρμοστεί στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας

Θεωρείται ότι έτσι, οι μειώσεις θα γίνουν πιο ομαλά αποδεκτές από την ελληνική κοινωνία, αλλά και ίσως πιο «δίκαιες» αφού θα συνδυάζονται με μια σειρά μέτρων στήριξης, όσων συνταξιούχων διαπιστωθεί ότι έχουν πραγματικά ανάγκη. Οι επικεφαλής των θεσμών, που την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να βρίσκονται στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη λάβει σαφείς εντολές για να εξετάσουν το παραπάνω σενάριο.

Στόχος είναι η όποια διαδικασία περικοπών να ξεκινήσει μετά το 2020, να είναι βήμα – βήμα και να μην ολοκληρωθεί πριν από το 2025. Έτσι, εκτιμάται ότι θα καταστεί εφικτό να εξοικονομηθούν περίπου 1,5 δισ. ευρώ ετησίως από μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, που είναι και ο «διακαής πόθος» των δανειστών της χώρας.

Η ενδεχόμενη πρόσθετη στήριξη σε συνταξιούχους με πολύ μικρή σύνταξη, θα εξεταστεί εάν μπορεί να προέλθει μέσω της παράλληλης χορήγησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Διαβάστε ακόμα: «Ξηλώνεται» το Ασφαλιστικό για χάρη της β' αξιολόγησης