Οικονομία

Αναμένεται παράταση για την πληρωμή εισφορών του ΕΦΚΑ

Αναμένεται παράταση για την πληρωμή εισφορών του ΕΦΚΑ
Επιβεβλημένη είναι η παράταση για τις εισφορές του ΕΦΚΑ για το μήνα Ιανουάριο 2017, πρέπει να καταβληθούν το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) απέστειλαν σχετική επιστολή προς την υπουργό Εργασίας, κ. Έφη Αχτσιόγλου, ζητώντας παράταση έως τις 15 Μαρτίου. Επίσης, ζήτησε παράταση και για την υποβολή της πρώτης ΑΠΔ έως τα τέλη Μαρτίου. Σημειώνεται ότι ανακοινώσει από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ), ότι πήρε παράταση έως 31 Μαρτίου, η προθεσμία καταβολής των εισφορών των δικηγόρων, που αφορούν την περσινή χρονιά.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει: «Εξαιτίας των τεχνικών προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί στο σύστημα υποβολής ΑΠΔ, της πολυήμερης διακοπής του συστήματος, της μη έκδοσης όλων των απαιτούμενων εγκυκλίων καθώς και των ελάχιστων εργάσιμων ημερών που απομένουν για τη διεκπεραίωση αυτής της υποχρέωσης, αιτούμαστε από την προϊστάμενη πολιτική αρχή της λήψης απόφασης για παράταση του χρόνου υποβολής ΑΠΔ για τις επιχειρήσεις κατά ένα μήνα, δηλ. μέχρι 31/3/2017.

Παράλληλα, καλούμε το υπουργείο ειδικά στην παρούσα συγκυρία να εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής ολιγοήμερης παράτασης έως 15/3/2017 για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση της πρώτης δόσης ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες».

Και η ΕΣΕΕ από την πλευρά της, με χθεσινή επιστολή της προς τον υφυπουργό Εργασίας, Αναστάσιο Πετρόπουλο, ζητεί παράταση της προθεσμίας καταβολής των τρεχουσών εισφορών των ασφαλισμένων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ μέχρι τα τέλη Μαρτίου για τις εισφορές του Ιανουαρίου, δεδομένου -όπως τονίζεται- ότι «κατά την πρόοδο της διαδικασίας λειτουργίας του νέου ΕΦΚΑ έχουν παρατηρηθεί σοβαρά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με την ορθή συμπλήρωση και λειτουργία του μητρώου του Φορέα, τη σύνδεσή του με το ΤΑΧΙS, την ηλεκτρονική ανίχνευση των εκκαθαριστικών από τους ενδιαφερόμενους και την καθυστέρηση αποστολής και παραλαβής των ταχυπληρωμών των ασφαλισμένων», που έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί υπόχρεοι χωρίς δική τους υπαιτιότητα, να μην έχουν τη δυνατότητα να είναι συνεπείς με την καταβολή της τρέχουσας δόσης τους και να κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με αχρείαστους τόκους και να χάσουν τις ρυθμίσεις στις οποίες συμμετέχουν και την ασφαλιστική τους ενημερότητα.

«Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι η ανταπόκριση των συναδέλφων πρέπει μεν να στηρίζει το εθνικό σύστημα ασφάλισης, αλλά ταυτόχρονα πρέπει και το σύστημα να προσαρμόζεται αντίστοιχα και να στηρίζει τους επαγγελματίες, ιδιαίτερα όταν οι ανάγκες των καιρών δεν συνεπάγονται οικονομικές απώλειες γι’ αυτό» επισημαίνει ο κ. Κορκίδης. «Έχουμε πλήθος αναφορών από μέλη μας ότι μετά από πολύωρη αναμονή στον ειδικό τετραψήφιο αριθμό για τον ΕΦΚΑ, το 1555, τελικά ειδοποιούνται ότι δεν έχουν αναρτηθεί τα ειδοποιητήρια».

Οι υπόχρεοι εφόσον δεν έχουν λάβει τα ειδοποιητήρια μπορούν μέσω ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα efka.gov.gr να βρουν τον κωδικό πληρωμής ώστε να προβούν στην πληρωμή των εισφορών τους με όποιο τρόπο και να επιλέξουν.

ΕΦΚΑ: Οδηγίες για τον κωδικό πληρωμής των εισφορών

Πως βρίσκεται το ειδοποιητήριο και την ταυτότητα οφειλής

1) Κάντε «κλικ» στις «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες»

efka1.png

2) Μπείτε στην αρχή της σελίδας στο «ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ»

efka2.png

3) Στη συνέχεια πρέπει να χρησιμοποιήσετε τους κωδικούς του Taxisnet

efka5.png

4) Αμέσως μετά το σύστημα ζητάει το ΑΜΚΑ (Το ΑΦΜ είναι προσυμπληρωμένο)

efka7.png

5) Το σύστημα θα σας στείλει στην αρχική σελίδα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, δηλαδή στην ΗΔΙΚΑ

6) Αφού γίνει η ταυτοποίηση του ασφαλισμένου μπορείτε να δείτε τις εισφορές αρχικά με «μια ματιά» όπως αναφέρει το σύστημα, ενώ αν μπείτε στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τις υποχρεώσεις κοινωνικής ασφάλισης υπάρχουν αναλυτικά οι εισφορές.

efka12.png