Διεθνή

Ισραήλ: Η Χάιφα «χτυπήθηκε» για πρώτη φορά από το 2006

Ισραήλ: Η Χάιφα «χτυπήθηκε» για πρώτη φορά από το 2006 Φωτογραφία: EPA/ ATEF SAFADI
Ορισμένοι σχολιαστές εκφράζουν την ανησυχία τους για την αεράμυνα του Iron Dome που δεν κατάφερε να αναχαιτίσει δύο από τις πέντε ρουκέτες, που εξαπέλυσαν εναντίον του Ισραήλ.

Το βράδυ της Κυριακής, ήταν η πρώτη φορά που η Χάιφα, στα βόρεια του Ισραήλ, δέχτηκε επίθεση μετά από σχεδόν 20 χρόνια.

Τα ισραηλινά Μέσα σχολιάζουν τις επιπλοκές της επίθεσης με ρουκέτες της Χεζμπολάχ στην Τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, τη Χάιφα, για πρώτη φορά από 2006.

Η Χάιφα, ένα λιμάνι στον Βορρά όπου κατοικούν περίπου 250.000 άτομα, είναι μακράν εκτός ζώνης, από την οικιστική περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο που εκκενώθηκε πέρυσι. Ορισμένοι σχολιαστές εκφράζουν την ανησυχία τους για την αεράμυνα του Iron Dome που δεν κατάφερε να αναχαιτίσει δύο από τις πέντε ρουκέτες, που εξαπέλυσαν εναντίον του Ισραήλ.

Ο Eliran Tal, εκπρόσωπος του δήμου της Χάιφα, μιλώντας στο BBC, επιβεβαίωσε πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Χάιφα δέχθηκε επίθεση από το 2006, από τον πόλεμο δηλαδή στα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, που διήρκησε έναν μήνα.

Ο Tal είπε ότι χτυπήθηκαν δύο γειτονιές όπου τραυματίστηκαν ελαφρά 8 άτομα. Ερωτώμενος για τους ισχυρισμούς της Χεζμπολάχ ότι στοχεύει μόνο στρατιωτικές τοποθεσίες στα νότια της πόλης, ο ίδιος είπε ότι είναι μία «επίθεση στον άμαχο πληθυσμό».

Εκτίμησε ότι περίπου το 95% του πληθυσμού της Χάιφα είναι σε ετοιμότητα.

«Αυτή είναι ία περίπλοκη κατάσταση ειδικά με τις απειλές για πυραυλικές επιθέσεις από τον τον Βορρά. Δεν είναι μία εύκολη περίοδος αλλά παραμένουμε δυνατοί. Έχουμε περάσει μεγάλη τραγωδία και ελπίζω οι IDF και η ηγεσία του Ισραήλ να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να απωθήσουν τον εχθρό μακριά από τα σύνορα».

Αυτή η νέα αποστολή ,ε τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο, έχει κλιμακωθεί αλλά η Χεζμπολάχ αντιστέκεται και απαντά στις επιθέσεις.
Στα βορειοανατολικά της Χάιφα, ακούστηκαν ρουκέτες που αναχαιτίστηκαν το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC.