Οικονομία

ΕΤΕΑΕΠ: «Ξεπαγώνει» η καταβολή των εφάπαξ

ΕΤΕΑΕΠ: «Ξεπαγώνει» η καταβολή των εφάπαξ
του Βασίλη Αγγελόπουλου Τα πρώτα 50 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών, περιμένουν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΕΤΕΑΕΠ), για να ξεκινήσουν άμεσα την καταβολή των περίπου 50.000 εφάπαξ που εκκρεμούν.

Μπορεί το βοήθημα αυτό να καταβληθεί στους δικαιούχους μειωμένο από 18 – 22%, σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού, αλλά ακόμα και έτσι η χορήγησή του έχει καθυστερήσει σημαντικά. Συνολικά, έχει προγραμματιστεί κάθε μήνα να δίνει το υπουργείο Οικονομικών, ένα αντίστοιχο ποσό, με το σύνολο της οικονομικής στήριξης να ανέρχεται στα 396 εκατ. ευρώ, για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017. Εναπόκειται στις υπηρεσίεςτου ΕΤΕΑΕΠ εάν θα καταφέρουν να εκδώσουν τις απαραίτητες αποφάσεις, ώστε να πιστωθούν τα χρήματα στους δικαιούχους.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι στην παρούσα φάση, είναι εφικτό κάθε μήνα να καταβάλλονται 1.500 – 2.000 εφάπαξ. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει ο ΕΤΕΑΕΠ να χορηγήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο περισσότερα από 18.000 εφάπαξ. Ακόμα και έτσι όμως, θα έχει γίνει το αποφασιστικό βήμα για να μειωθούν τα εφάπαξ που βρίσκονται σε αναμονή, αφού οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, εκτιμάται ότι χρόνο με το χρόνο θα είναι αισθητά μειωμένες.

Από το σύνολο των εφάπαξ που έχει συγκεντρώσει το νεοσύστατο ΕΤΕΑΕΠ, περίπου25.000 αφορούν πρώην δημόσιους υπαλλήλους. Από αυτά, για τα 21.000 έχουν ήδη εκδοθεί οι σχετικές συνταξιοδοτικές πράξεις, άρα θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί και τα ποσά που αναλογούν στο εφάπαξ βοήθημα. Υπάρχουν επίσης άλλες 20.000 αιτήσεις που αφορούν πρώην εργαζόμενους από τον ιδιωτικό τομέα (πρώην ΤΑΠΙΤ), αλλά και από τους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας και τις Τράπεζες (πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ). Πάντως, η εκτίμηση της διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ είναι ότι δεν θα χαθεί «ούτε ένα ευρώ» και ότι τα κονδύλια που αφορούν την καταβολή των εφάπαξ, θα απορροφηθούν στο σύνολό τους.

Βέβαια, η ενοποίηση των Τομέων Πρόνοιας υπό την σκέπη του ΕΤΕΑΕΠ, η οποία τέθηκε εν ισχύ από την 1.1.17 και μετά, είναι προφανές ότι έχει δημιουργήσει μια σειρά καθυστερήσεις, λόγω διοικητικών και τεχνικών προβλημάτων. Εκτιμάται όμως ότι όσο θα περνούν οι μήνες, τα προβλήματα αυτά θα διορθώνονται και έτσι οι απονομή των εφάπαξ θα βελτιώνεται συνεχώς.