Οικονομία

«Αγεφύρωτο» το χάσμα στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά - «Σκληρή στάση» από το ΔΝΤ

«Αγεφύρωτο» το χάσμα στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά - «Σκληρή στάση» από το ΔΝΤ
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Χίλτον η συνάντηση ανάμεσα στην υπουργό Εργασίας, κ. Έφη Αχτσιόγλου και στους εκπροσώπους των θεσμών. Με αντικείμενο τις αλλαγές στα εργασιακά η συνάντηση διήρκεσε περίπου μία ώρα, ενδεικτικό του αγεφύρωτου χάσματος που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρά.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους θεσμούς, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, δήλωσε ότι «το ΔΝΤ δεν καταλαβαίνει από τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές». Χωρίς να προσθέσει κάτι περισσότερο, άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξε διαφωνία τόσο για το σκέλος της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων όσο και για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, στο σύνολο των επιχειρήσεων ενός κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς να συζητηθεί το «καυτό» θέμα των ομαδικών απολύσεων. Επίσης, πηγές από την ελληνική πλευρά επισήμαναν ότι οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, δεν τοποθετήθηκαν στο θέμα. Νεότερη συνάντηση για τα εργασιακά δεν ορίστηκε, ενώ αύριο έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση για τα δημοσιονομικά, η οποία θα αφορά και το ζήτημα των συντάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι στα εργασιακά, η πλευρά των δανειστών έχει εκφράσει τη διαφωνία της στα εξής σημεία:

1. Επιμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% από 5% που είναι σήμερα., με παράλληλη κατάργηση του υπουργικού βέτο.

2. Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, έως το τέλος του 2018, χωρίς να δεσμεύεται γαι την επεκτασιμότητα των συμβάσεων στον κλάδο που καλύπτει κάθε συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, ώστε να καθίσταται υποχρεωτική.

3. Ζητά αλλαγές στη διαδικασία μεσολάβησης και διαιτησίας, ώστε να είναι «αντικειμενική και αμερόληπτη» υπονοώντας την κατάργηση της μονομερους προσφυγής των εργαζομένων σε περίπτωση διαφωνίας με την εργοδοτική πλευρά.

4. Ζητά την καθιέρωση της εργοδοτικής ανταπεργίας.

5. Τάσσεται υπέρ της προώθησης αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο. (κήρυξη απεργιών, χρηματοδότηση, οργάνωση και λειτουργία συνδικάτων, συνδικαλιστική προστασία και άδειες) .