Οικονομία

Τράπεζα Πειραιώς: Συμφωνία συμβολαιακής γεωργίας με εταιρεία εμπορίας φρούτων

Τράπεζα Πειραιώς: Συμφωνία συμβολαιακής γεωργίας με εταιρεία εμπορίας φρούτων
Κόστος παραγωγής μειωμένο έως και κατά 20% πέτυχε για το 40% των παραγωγών με τους οποίους συνεργάζεται η εταιρεία εμπορίας φρούτων "Πατίκας Α.– Χάτσιος Β. Ο.Ε.", μέσω της συμφωνίας συμβολαιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας που υπέγραψε με την Τράπεζα Πειραιώς

Τα παραπάνω επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της βορειοελλαδικής επιχείρησης, Βασίλης Χάτσιος, σύμφωνα με τον οποίο στο προσεχές διάστημα δεν αποκλείεται να επεκταθεί αυτή η συνεργασία στο 100% των παραγωγών, με τους οποίους η εταιρεία συνεργάζεται (ανέρχονται συνολικά σε 100 σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα).

"Με εξασφαλισμένη τη ρευστότητα, μέσω της συμφωνίας που υπέγραψε η εταιρεία με την Τράπεζα Πειραιώς, σε κάθε νέα καλλιεργητική περίοδο ο παραγωγός έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί τα αγροτικά εφόδια με σημαντικές εκπτώσεις, αφού καταβάλλει τα ποσά συνολικά και άμεσα. Ως αποτέλεσμα μειώνεται το κόστος παραγωγής του από 10% ώς και 20%", επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χάτσιος. Πρόσθεσε δε, ότι με τη συμφωνία που υπογράφηκε, οι καλλιεργητές "γίνονται ακόμη πιο στενοί συνεργάτες με την εταιρεία, παραμένοντας πιστοί στην παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων".

Η "Πατίκας Α.– Χάτσιος Β. Ο.Ε.", έχει έδρα τη Θέρμη Θεσσαλονίκης και ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της το 1976, με αντικείμενο την εμπορία νωπών φρούτων, ενώ σήμερα σύμφωνα με τον κ. Χάτσιο διακινεί σε ετήσια βάση 15.000 τόνους προϊόντων.

Πρόκειται για αμιγώς εξαγωγική εταιρεία, που τροφοδοτεί με ελληνικά φρούτα πάνω από 30 αγορές στον κόσμο, με κύριους προορισμούς τις χώρες Γερμανία, Ισπανία, Η.Π.Α. και Μεγάλη Βρετανία, ενώ το τελευταίο διάστημα "άνοιξε φτερά" για την Ινδία, την Κίνα και τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με τον κ. Χάτσιο, με ενδιαφέρον παρακολουθούνται αγορές σε Νότια και Κεντρική Αμερική και άλλες στη Νοτιοανατολική Ασία.

"Με την υπογραφή των απαραίτητων φυτοϋγειονομικών πρωτοκόλλων, η εταιρεία είναι έτοιμη να διεισδύσει σε νέες αγορές" επισήμανε ο κ. Χάτσιος, προσθέτοντας "οι διαδικασίες μπορεί να καθυστερούν σημαντικά, αλλά εμείς παραμένουμε επί ποδός και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, ώστε να δράσουμε άμεσα, όταν έρθει η ώρα". Ναυαρχίδα των εξαγωγών της εταιρείας αποτελεί το ακτινίδιο (40%) και ακολουθούν ποικιλίες σταφυλιών (30%), βερίκοκα (20%) και κεράσια (10%).

Σχετικά με τις επενδύσεις που πραγματοποιεί η εταιρεία, ο κ. Χάτσιος τόνισε ότι αρχές του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί το project ύψους 1,25 εκατ. ευρώγια τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της επιχείρησης (εμβαδού 5.000 τ.μ.). Η συγκεκριμένη επένδυση έχει ενταχθεί στο Μέτρο 123Α του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Επόμενος στόχος της εταιρείας είναι η ανανέωση του μηχανολογικού της εξοπλισμού, με την απόκτηση νέων μηχανημάτων διαλογής ακτινιδίου και κερασιού, καθώς και η δημιουργία νέων θέσεων επεξεργασίας σταφυλιού.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ.Χάτσιος επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι "εξαιρετικά δύσκολο", λόγω των μέτρων που έχoυν ληφθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ σημείωσε ότι τροχοπέδη στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί η έλλειψη έρευνας. "Οι ανταγωνιστές μας επενδύουν χρόνια τώρα στην έρευνα, ενώ εμείς ακόμη είμαστε πολύ πίσω. Ενώ οι άλλοι τρέχουν με χίλια και έχουν φτάσει στο φεγγάρι, εμείς στην Ελλάδα εξακολουθούμε να πηγαίνουμε με 10 και παραμένουμε πεισματικά στη γη" υπογράμμισε.