Οικονομία

Τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά – Μισή συμφωνία χωρίς συντάξεις και εργασιακά

Τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά – Μισή συμφωνία χωρίς συντάξεις και εργασιακά
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Οι συντάξεις και τα εργασιακά, είναι τα δύο κρίσιμα θέματα που απασχολούν τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και καθυστερούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι δύο πλευρές φαίνεται ότι βρίσκονται κοντά στο να υπάρξει Staff Level Agreement και να μεταβούν στο κρίσιμο Eurogroup της 20ης Μαρτίου με μια καλή βάση για συμφωνία, όμως υπάρχουν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «τρία τέσσερα πολιτικά σημεία που πρέπει να λυθούν».

Ακόμα και μετά από επτά ώρες διαπραγμάτευση χθες, κοντά στη μία μετά τα μεσάνυχτα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας τόνιζε ότι δεν έχει καταστεί εφικτό να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές στο ποσοστό του ΑΕΠ, βάσει του οποίου θα γίνουν οι παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό. Παραμένει λοιπόν, το «αγκάθι» του 1% του ΑΕΠ που επιθυμεί το ΔΝΤ και του 0,75% που θέλει η ελληνική πλευρά. Ταυτόχρονα, δεν έχει υπάρξει συμφωνία ούτε στο σκέλος της χρονικής περιόδου που θα γίνουν οι παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό. Το ΔΝΤ φαίνεται ότι θέλει οι όποιες περικοπές αποφασιστούν να είναι άμεσες και να εφαρμοστούν συνολικά, ενώ η ελληνική πλευρά θέλει να εφαρμοστούν σταδιακά και να ξεκινήσουν το 2020, όχι νωρίτερα. Επίσης, θέλει να συνοδευτούν από μέτρα στήριξης για χαμηλοσυνταξιούχους και για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Τα εργασιακά, όπως παραδέχτηκε κυβερνητικός αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι είναι ξεχωριστό από το SLA κάτι που πιστεύει και το ΔΝΤ, όχι όμως οι Ευρωπαίοι. Το βασικό, όμως, "κόλλημα" της διαπραγμάτευσης είναι τα αντίμετρα και τα μέτρα -η βασική συζήτηση που γίνεται είναι πάνω σε αυτά. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος «έχουμε μεγάλη σύγκλιση σε πολλά από αυτά που θέλουμε να κάνουμε για τα αντίμετρα. Και από τη μεριά των δαπανών αλλά και από τη μεριά των εσόδων. Εμείς θέλουμε κάποια πράγματα περισσότερα από τα έσοδα, να ελαφρύνουμε. Η αίσθησή μου είναι ότι όλοι τώρα έχουν εστιάσει στην 20η Μαρτίου για να έχουμε σημαντική πρόοδο. Δηλαδή ακόμα κι αν δεν τα έχουμε κλείσει όλα, να αισθανθεί ο κόσμος ότι έχει γίνει το βασικό βήμα».

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι έτσι όπως έχει εξελιχθεί η διαπραγμάτευση SLA, κλείσιμο αξιολόγησης, μέτρα και αντίμετρα είναι όλα μαζί. Δεδομένο πάντως πρέπει να θεωρείται ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εκταμίευση δόσης, εάν δεν κλείσει το σύνολο της συμφωνίας.

Σήμερα Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση στις τρεις το μεσημέρι, με αντικείμενο το «καυτό» θέμα του Ασφαλιστικού, άρα και των συντάξεων.