Οικονομία

Bloomberg: Η Ελλάδα κοντά στην επανάληψη του δράματος του 2015

Bloomberg: Η Ελλάδα κοντά στην επανάληψη του δράματος του 2015
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να χάσει ένα ακόμη ημερολογιακό ορόσημο πλησιάζοντας σε επανάληψη του δράματος του 2015», τονίζει το πρακτορείο Bloomberg αναφερόμενο στο σημερινό Eurogroup.

Οι διάφορες των δύο πλευρών είναι μεγάλες στις μεταρρυθμίσεις και στον τομέα της ενέργειας ενώ η ελληνική κυβέρνηση ανθίσταται σε επιπλέον περικοπές στις συντάξεις.

Ενδεικτικό της απόστασης που χωρίζουν τις δύο πλευρές στα εργασιακά είναι ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει παραπέμψει το ζήτημα σε «πολιτική διαπραγμάτευση, καθώς αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί τεχνοκρατικά».

Πιθανή αποτυχία των διαπραγματεύσεων σύμφωνα με το πρακτορείο σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να μη μπορεί να ανταποκριθεί στις πληρωμές του Ιουλίου.

Τέλος, το Bloomberg επαναλαμβάνει ότι έχει επιστρέψει η αβεβαιότητα στην οικονομία παρατηρώντας τη μη αναμενόμενο την άνοδο της ανεργίας το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Με διαφορετική οπτική γωνία προσέρχονται Αθήνα και δανειστές στο σημερινό eurogroup, στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, με τους δεύτερους να επιδιώκουν καταγραφή προόδου και συμφωνία για επιστροφή των θεσμών στη χώρα και την κυβέρνηση να επιμένει για άμεση πολιτική λύση.

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα επιδιώξουν να υπάρξει τετραμερής συνάντηση πριν το Eurogroup με την παρουσία Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί από την Κομισιόν και τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σημειώνεται ότι στις Βρυξέλλες, στο πλευρό του κ. Τσακαλώτου βρίσκεται και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Πέραν από τον ευρωπαίο εξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ευθέως, με συνέντευξή του στη FAZ, χθες έστειλε τα δικά του μηνύματα, βάζοντας στον «πάγο» την Αθήνα. «οι θεσμοί δεν θα ολοκληρώσουν την αξιολόγηση πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα τον Απρίλιο» είπε χαρακτηριστικά. Tην ίδια ώρα, άνοιξε παράθυρο για μετατροπή της Τρόικας σε Ευρωπαϊκό Μηχανισμό «αλά ΔΝΤ», πιθανώς μέχρι το καλοκαίρι, προετοιμάζοντας το έδαφος έτσι για το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ αλλά και την ΕΚΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.