Οικονομία

Οι καθυστερήσεις του ΟΓΑ «κόβουν» ασφαλισμένους από παροχές του ΟΑΕΔ

Οι καθυστερήσεις του ΟΓΑ «κόβουν» ασφαλισμένους από παροχές του ΟΑΕΔ
Σημαντικές καθυστερήσεις που υπερβαίνουν τους έξι μήνες, διαπιστώθηκαν στην έκδοση αποφάσεων από τον ΟΓΑ, για περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στον Οργανισμό και επέλεξαν να κλείσουν την επιχείρησή τους.

Με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς την αρμόδια υπουργό Εργασίας, κ. Έφη Αχτσιόγλου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κκ. Γιώργος Βαρεμένος και Μαρία Τριανταφύλλου, επισημαίνουν ότι «ο ενδιαφερόμενος έχει ανάγκη την παραπάνω απόφαση για να ενταχθεί στο ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ και να συμμετάσχει σε προγράμματά του για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Έτσι, δεν μπορεί να του εκδοθεί η κάρτα ανεργίας, καθώς από τον ΟΑΕΔ ζητείται η απόφαση διαγραφής του από τον ασφαλιστικό του φορέα. Δεν αρκεί η απόφαση διαγραφής του από την εφορία ή το εμπορικό επιμελητήριο όπου ανήκε. Αποτέλεσμα, να μην λαμβάνει τα μόρια της ανεργίας και να μην μπορεί να συμμετάσχει στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, όπως είναι η κοινωφελής εργασία κ.ά.»

Οι βουλευτές προσθέτουν στην ερώτησή τους ότι πρόβλημα παρουσιάζεται στον ΟΓΑ και με την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αφού διαπιστώνεται αδυναμία ενημέρωσης μέσω τηλεφώνου από τα υποκαταστήματα του Οργανισμού. Οι επανειλημμένες προσπάθειες τηλεφωνικής επικοινωνίας δεν βρίσκουν ανταπόκριση, αφού οι γραμμές είναι συνεχώς κατειλημμένες. Το τηλεφωνικό κέντρο αδυνατεί να καλύψει την ενημέρωση των πολιτών. Η συνεχιζόμενη αυτή κατάσταση, επισημαίνεται στην ερώτηση «έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη δυσφορία των πολιτών και υπονομεύει την ποιότητα των υπηρεσιών που μπορούν και πρέπει να προσφέρουν τα υποκαταστήματα του ΟΓΑ.»

Για όλα τα παραπάνω ερωτάται η υπουργός Εργασίας ποια είναι τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, ώστε τα υποκαταστήματα του ΟΓΑ να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Επίσης, οι βουλευτές αναρωτιούνται εάν υπάρχει στον σχεδιασμό του Υπουργείου πρόγραμμα προσλήψεων επιπλέον προσωπικού, μόνιμου ή εποχιακού, ώστε να ελαφρυνθούν τα υποκαταστήματα του ΟΓΑ που έχουν αυξημένο φόρτο εργασίας.