Οικονομία

Έσοδα ΕΦΚΑ: Η «αλήθεια» των αριθμών μπερδεύει την πραγματικότητα

Έσοδα ΕΦΚΑ: Η «αλήθεια» των αριθμών μπερδεύει την πραγματικότητα
Τελικά τα νούμερα λένε πάντα την αλήθεια; Αν εξετάσουμε την περίπτωση των εσόδων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), η απάντηση είναι ότι εξαρτάται από την… οπτική πλευρά που εξετάζονται.

Για να είμαστε ακριβείς, έως τώρα στον ΕΦΚΑ έχουν εισρεύσει ποσά ύψους 264 εκατ. ευρώ από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Το ποσό αυτό από μόνο του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετικό. Επίσης, η ίδια η διοίκηση του ΕΦΚΑ γνωστοποίησε ότι η εισπραξιμότητα των εσόδων, μόνο τον Ιανουάριο έφτασε το 64%. Αν αναλογιστεί κανείς ότι έως 31.12.2016 το αντίστοιχο μέγεθος μόλις και μετά βίας ξεπερνούσε το 50% όταν ο ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ και ΟΓΑ ήταν αυτόνομα ταμεία, τότε μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το πρόσημο από τις εισπράξεις των ασφαλιστικών εισφορών, είναι μάλλον θετικό. Σε όλα τα παραπάνω ήρθε προ ημερών και η επίσημη τοποθέτηση του υφυπουργού Εργασίας, κ. Τάσου Πετρόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για «πλεόνασμα» 50 εκατ. ευρώ που καταγράφηκε το πρώτο δίμηνο για να στηριχθεί και άλλο η άποψη ότι είναι θετική η πορεία των εσόδων στο νέο υπερ – ταμείο κύριας ασφάλισης.

Η πραγματικότητα όμως ίσως είναι λιγάκι διαφορετική. Απόλυτα έγκυρες πληροφορίες θέλουν να υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή των ποσών που πρέπει προς τρίτους, από τον ΕΦΚΑ. Ειδικότερα γίνεται λόγος για «φέσι» προς τον ΕΟΠΥΥ που έχει φτάσει τα 130 εκατ. ευρώ ήδη. Αν συνυπολογιστούν και οι οφειλές προς τον ΟΑΕΔ, αλλά και τους υπόλοιπους φορείς με τους οποίους σχετίζεται ο ΕΦΚΑ, τότε γίνεται σαφές ότι το «πλεόνασμα» στα έσοδα, ξεθωριάζει…

Ακόμα χειρότερα αν συνυπολογιστεί το γεγονός των παρατάσεων και των καθυστερήσεων στην αποστολή των σχετικών ειδοποιητηρίων. Για να πετύχει εισπραξιμότητα 64% τον Ιανουάριο ο ΕΦΚΑ, χρειάστηκε να δώσει δύο παρατάσεις στην καταβολή των εισφορών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με καθυστέρηση ενός μήνα. Επίσης, ο… κύκλος των παρατάσεων δεν λέει να τελειώσει, αφού έστω και στοχευμένα σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους (υγειονομικοί, μηχανικοί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι) δόθηκε νέα περίοδος χάριτος έως τις 7 Απριλίου. Όλα αυτά ενώ ήδη η προθεσμία για την καταβολή των εισφορών Φεβρουαρίου έχουν παραταθεί για τις 13 Απριλίου. Είναι προφανές ότι η άντληση εσόδων ευνοήθηκε από αυτές τις παρατάσεις. Όμως, για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στον ΕΦΚΑ οι παρατάσεις πρέπει να πάψουν. Τότε θα κριθεί η πορεία των εσόδων.