Υγεία

Ο καύσωνας υγειονομική βόμβα για το πιάτο μας - Τι να προσέξουμε

Ο καύσωνας υγειονομική βόμβα για το πιάτο μας - Τι να προσέξουμε Φωτογραφία: PEXELS Photo ROMAN ODINTSOV
Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τα φαγητά αλλοιώνονται πιο εύκολα και γρήγορα, οπότε δεν πρέπει να τα αφήνετε εκτός ψυγείου.

Καύσωνας προ των πυλών και για ακόμη μια φορά οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για την ευαλωτότητα των τροφίμων εξαιτίας των αυξημένων θερμοκρασιών. Πουλερικά, κρέας, γαλακτοκομικά και ψάρια είναι οι συνήθεις ύποπτοι που κρύβονται πίσω από τις τροφικές δηλητηριάσεις, χωρίς να λείπουν περιστατικά που σχετίζονται με αλλοιωμένα φρούτα ή λαχανικά.

Η τροφική δηλητηρίαση απειλεί το πιάτο μας

Φτάνουν λίγες ώρες έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες για να ξεκινήσει ο πολλαπλασιασμός επικίνδυνων βακτηρίων σε κάποια τροφή. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκούν μόλις 2 ώρες παραμονής εκτός ψυγείου για να ξεκινήσει η αλλοίωση σε ευπαθή τρόφιμα. Ο χρόνος αυτός μειώνεται στην μόλις 1 ώρα αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος ξεπερνά τους 32 βαθμούς Κελσίου. Το καλοκαίρι δεν συγχωρεί λάθη υγιεινής αφού είναι η αγαπημένη εποχή των μικροβίων που κατεξοχήν αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες από 30 έως 45 βαθμούς Κελσίου.

Τροφική δηλητηρίαση: Οδηγίες προστασίας από τη συχνότερη απειλή για την διατροφή μας

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αυτά είναι τα «κλειδιά» για ασφαλέστερα τρόφιμα, τα οποία αναλύονται παρακάτω.

-Πλένουµε τα χέρια µας πριν πιάσουµε οποιαδήποτε τρόφιµα. Αν όµως ασχολούµαστε συστηµατικά µε το µαγείρεµα ή µε το χειρισµό τροφίµων τότε πλένουµε τα χέρια µας όσο πιο συχνά µπορούµε.

-Πλένουµε τα χέρια µας πριν βγούµε από την τουαλέτα.

-Πλένουµε και αποστειρώνουµε όλες τις επιφάνειες και τα εργαλεία που έρχονται σε επαφή µε τρόφιµα.

-Προστατεύουµε τα τρόφιµα και τους χώρους παρασκευής, διατήρησης και επεξεργασίας τους από έντοµα, τρωκτικά και άλλα ζώα.

Διατηρούμε χωριστά τα μαγειρεμένα τρόφιμα

-∆ιατηρούµε το ωµό κρέας, κοτόπουλο και θαλασσινά χωριστά από όλα τα άλλα τρόφιµα.
-Χρησιµοποιούµε άλλα εργαλεία, όπως µαχαίρια ή σανίδες τεµαχισµού για τα ωµά και άλλα για τα µαγειρεµένα τρόφιµα.
-∆ιατηρούµε τα τρόφιµα σε δοχεία έτσι ώστε να αποφεύγεται η επαφή ωµών και µαγειρεµένων φαγητών.

Τα ωµά φαγητά και ιδίως το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά, καθώς και οι ζωµοί τους, µπορεί να περιέχουν επικίνδυνους µικροοργανισµούς οι οποίοι µπορεί να µεταφερθούν σε άλλα τρόφιµα ή φαγητά κατά τη διάρκεια της προετοιµασίας, του µαγειρέµατος, της συντήρησης ή της αποθήκευσης.

Καλό μαγείρεμα

-Μαγειρεύουµε καλά το φαγητό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κρέας, πουλερικά, αβγά και θαλασσινά.

-Φαγητά, όπως οι σούπες και τα βραστά, µαγειρεύονται καλά, έτσι ώστε να φθάνουν στη θερµοκρασία των 70οC. Όσον αφορά το κρέας και τα πουλερικά, τα µαγειρεύουµε τόσο ώστε ο ζωµός τους να είναι καθαρός και όχι ροζ. Αν µπορούµε χρησιµοποιούµε θερµόµετρο.

-Αναθερµαίνουµε προσεκτικά τα µαγειρεµένα φαγητά πριν τα σερβίρουµε.

Το καλό µαγείρεµα σκοτώνει σχεδόν όλους τους επικίνδυνους µικροοργανισµούς. Μελέτες έχουν δείξει ότι το µαγείρεµα ενός τροφίµου στη θερµοκρασία των 700C αποτελεί διαβεβαίωση ότι το τρόφιµο αυτό είναι ασφαλές. Τρόφιµα που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή είναι οι κιµάδες, ψητά κρέατα σε ρόλους και µεγάλες µάζες κρέατος ή γαλοπούλας, ιδίως γύρω από τις αρθρώσεις.

Διατηρούμε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες

-∆εν αφήνουµε µαγειρεµένο φαγητό σε θερµοκρασία δωµατίου για περισσότερο από 2 ώρες.
-Τοποθετούµε έγκαιρα στο ψυγείο κάθε µαγειρεµένο ή ευαίσθητο στη ζέστη φαγητό ή τρόφιµο.
-∆ιατηρούµε το µαγειρεµένο φαγητό ζεστό (περισσότερο από 60οC) µέχρι να το
σερβίρουµε (να καταναλωθεί).
-∆εν διατηρούµε φαγητά για µεγάλο χρονικό διάστηµα, ακόµα κι αν τα έχουµε µέσα στο ψυγείο.
-∆εν ξεπαγώνουµε κατεψυγµένα τρόφιµα σε θερµοκρασία δωµατίου.