Οικονομία

Ο Παπαδημητρίου αμφισβητεί το ΔΝΤ - Αλλαγές στον εξωδικαστικό

Ο Παπαδημητρίου αμφισβητεί το ΔΝΤ - Αλλαγές στον εξωδικαστικό
Ο υπουργός Οικονομίας κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου αμφισβήτησε τις προβλέψεις της έκθεσης του ΔΝΤ για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες αν και είναι αναθεωρημένες προς τα πάνω, σε σχέση με τις προηγούμενες, ωστόσο για το 2018 εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κινηθεί κάτω από το 3,5%

Ο κ. Παπαδημητρίου απο το βήμα της Βουλής δήλωσε ότι «το ΔΝΤ έχει αποτύχει παταγωδώς προβλέποντας αποτελέσματα που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα». Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό (ψηφίζεται στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα), προανήγγειλε κάποιες αλλαγές.

Μεταξύ αυτών ότι οι επιχειρήσεις που έχουν διακόψει την λειτουργία τους, θα μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό εφόσον έχουν υποβάλλει δήλωση επανέναρξης εργασιών.

Επίσης, προανήγγειλε πιο απλοποιημένη διαδικασία δικαστικής επικύρωσης, σημειώνοντας πως στην περίπτωση που δεν υπήρξαν ενστάσεις και δεν υπάρχει διαγραφή οφειλής, τότε θα πηγαίνει στον απλό δικαστή χωρίς ακροαματική διαδικασία (θα προβλέπεται δικαίωμα ανακοπής). Όσον αφορά την διάταξη με την οποία «θα προστατεύονται από άδικες διώξεις οι εκπρόσωποι των πιστωτών που θα συναινέσουν σε ρύθμιση οφειλών», ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι θα εισαχθεί σε επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, βουλευτές όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γ. Αμυράς κάλεσαν την κυβέρνηση να απαντήσει για τις εκτιμήσεις του Ταμείου με την κ. Μπακογιάννη να υπογραμμίζει ότι η αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ προς τα κάτω για την ανάπτυξη έχει αιτία τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης.

«'Ακουσα τον κ. Παππά να λέει ότι δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση το ποσοστό της ανάπτυξης παρά μόνον η ποιότητά της. Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς ξέρουμε ότι κάθε μονάδα ανάπτυξης ισούται με θέσεις εργασίας. Αυτές χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα που φέρατε στη χώρα», είχε αναφέρει η κ. Μπακογιάννη.