Οικονομία

10000 ακίνητα θα αφορά το άνοιγμα πλειστηριασμών

10000 ακίνητα θα αφορά το άνοιγμα πλειστηριασμών
10000 ακίνητα θα αφορά το άνοιγμα πλειστηριασμών Λιγότερα από 10000 ακίνητα ιδιοκτητών με πολύ υψηλές καταθέσεις θα αφορά το άνοιγμα των πλειστηριασμών . Συγκεκριμένα λύση για την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, υπό συγκεκριμένες προυποθέσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν πλήρως την πρώτη κατοικία για την πλειοψηφία των δανειοληπτών, αναζητεί η κυβέρνηση.

Κυβερνητικές πηγές που επικαλούνται τα ΝΕΑ ,αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση θα μπορούσαν να γίνουν πλειστηριασμοί περίπου 10000 ακινήτων, καθώς πρόκειται κυρίως για εμπορικές ιδιοκτησίες και εξοχικές κατοικίες.

Θα πρόκειται για στοχευόμενους πλειστηριασμούς με ένα κοινό χαρακτηριστικό: οι ιδιοκτήτες τους έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν τις δόσεις των δανείων τους εδώ και μερικά χρόνια, αλλά διαθέτουν ισόποσης ή και μεγαλύτερης αξίας καταθέσεις στην ίδια - ή πιθανώς και σε άλλη - τράπεζα από εκείνη που τους χορήγησε το δάνειο.

Κοινό επίσης χαρακτηριστικό των ιδιοκτητών αυτών είναι ότι παρά την οικονομική τους επιφάνεια προτιμούν να κάνουν χρήση της δυνατότητας αναστολής εξυπηρέτησης του δανείου για όσο ισχύει το σημερινό καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ.

Οι τράπεζες έχουν ήδη εντοπίσει αρκετούς από τους πελάτες τους που έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Τραπεζικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι για να αποδειχθεί αν ο δανειολήπτης πληροί τα νέα κριτήρια προστασίας από πλειστηριασμούς θα ελέγχεται πρώτα το σύνολο της περιουσιακής του κατάστασης (αν διαθέτει άλλα ακίνητα, το ύψος των καταθέσεών του, ομόλογα κ.ά.). Τα στοιχεία αυτά οι τράπεζες θα τα διασταυρώνουν μεταξύ τους.
Η εκτίμηση τραπεζικών στελεχών είναι ότι όταν δρομολογηθούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων αυτής της ομάδας ιδιοκτητών «τουλάχιστον οι μισοί από τους δανειολήπτες αυτούς θα προχωρήσουν στην εξόφληση των υποχρεώσεών τους, αφού το μέτρο θα λειτουργήσει σαν φόβητρο για εκείνους που μπορούν αλλά δεν θέλουν»