Οικονομία

Εκτός προϋποθέσεων συνταξιοδότησης το επίδομα ανεργίας για αυτοαπασχολούμενους

Εκτός προϋποθέσεων συνταξιοδότησης το επίδομα ανεργίας για αυτοαπασχολούμενους
Με έγγραφο του, το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι ο χρόνος λήψης του «επιδόματος ανεργίας των Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολούμενων», δεν θεωρείται επιδοτούμενη ανεργία και επομένως δεν λαμβάνεται υπόψη για την συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης που απαιτούνται για λήψη πλήρους ή μειωμένης σύνταξης

Συγκεκριμένα σε απάντηση του το υπουργείο Εργασίας το οποίο διαβιβάστηκε στον ΕΦΚΑ γίνεται γνωστό ότι συστάθηκε στον ΟΑΕΔ, Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων, ο οποίος αποτελείται από δυο κλάδους, που λειτουργούν με πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια.

Ο πρώτος κλάδος καλύπτει ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ο δεύτερος ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ. Σκοπός του λογαριασμού είναι η χορήγηση βοηθήματος σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης διακοπής του επαγγέλματος και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών. Από 1.8.2011 θεσπίστηκε μηνιαία εισφορά ύψους δέκα (10,00) ευρώ που καταβάλλεται από τους ασφαλισμένους - αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους του ΟΑΕΕ. . Η εισφορά μέχρι 31.12.2016 εισπράττονταν από τον ΟΑΕΕ μαζί με τις λοιπές εισφορές και από 1.1.2017 από το ΕΦΚΑ και αποδίδεται στον Ο.Α.Ε.Δ. μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από το μήνα που καταβάλλεται

Επίσης καθορίστηκαν, μεταξύ άλλων οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις και οι όροι για την καταβολή βοηθήματος του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουμένων του ΟΑΕΔ στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους, ασφαλισμένους στους φορείς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ - ΜΜΕ.
 
Από τα παραπάνω σύμφωνα με το έγγραφο είναι σαφές ότι ο Ειδικός Λογαριασμός που έχει συσταθεί στον ΟΑΕΔ έχει πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια, χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την ειδική εισφορά που συνεισπράτεται με τις εισφορές των ασφαλισμένων του πρώην ΟΑΕΕ, δεν επιδοτείται, και για τους δικαιούχους του Βοηθήματος Ανεργίας δεν προβλέπεται η απόδοση κανενός είδους ασφαλιστικών εισφορών κατά τη διάρκεια της χορήγησής του. Κατά συνέπεια ο χρόνος λήψης του Βοηθήματος δεν μπορεί να θεωρηθεί συντάξιμος ή επιδοτούμενης ανεργίας και επομένως να ληφθεί υπόψη στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για λήψη σύνταξης για οποιαδήποτε λόγο, είτε πλήρους είτε μειωμένης.

Επιπροσθέτως αποκαλύπτεται ότι η βούληση του νομοθέτη αποτυπώθηκε με σαφήνεια για τη δυνατότητα αναγνώρισης ως πλασματικού χρόνου της επιδοτούμενης ανεργίας μισθωτών . Αντιθέτως, αξίζει να σημειωθεί, ότι ανάλογη πρόβλεψη για το βοήθημα ανεργίας δεν υφίσταται ούτε στις διατάξεις περί αναγνωριζόμενων χρόνων ούτε στις διατάξεις σχετικά με τους αναγνωριζόμενους χρόνους ασφάλισης στον ΕΦΚΑ.

Τέλος, επισημαίνεται ότι ο ΟΑΕΔ, χαρακτηρίζει το εν λόγω επίδομα ως ένα αυτοτελές ειδικό σύστημα χορήγησης βοηθήματος καθώς οι χρόνοι ασφάλισης των αυτοαπασχολούμενων, σύμφωνα με το εθνικό πλαίσιο, δεν προσμετρώνται για τον συνυπολογισμό του συστήματος παροχών τακτικής ανεργίας και για το λόγο αυτό δεν αποτυπώνονται στο επίσημο ευρωπαϊκό έντυπο U1 (το οποίο βεβαιώνει τις περιόδους που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη χορήγηση παροχών ανεργίας). Επίσης ότι το επίδομα ανεργίας που χορηγεί η χώρα μας ταυτίζεται μόνο με την εξαρτημένη εργασία.