Οικονομία

Έκτακτο EuroWorking Group για τη συμφωνία

Έκτακτο EuroWorking Group για τη συμφωνία
Με κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα την προκαταρκτική συμφωνία με την Ελλάδα συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το EuroWorking, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η τηλεδιάσκεψη αναμένεται να ξεκινήσει στις 15:00 (ώρα Ελλάδας), οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας και τα προαπαιτούμενα που πρέπει να εφαρμοστούν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Το EuroWorking Group είναι αυτό που θα κληθεί, επίσης, να εξετάσει σε επόμενο στάδιο την «έκθεση συμμόρφωσης» των θεσμών για τα προαπαιτούμενα και τα βασικά νομοσχέδια που πρέπει να περάσουν από την ελληνική Βουλή.

Το οριστικό «πράσινο φως» στη συμφωνία θα ανάψει στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, θα υπάρξει άλλη μια συνεδρίαση του EuroWorking Group, προγραμματισμένη, στις 15 Μαΐου.

Η εκταμίευση της δόσης αναμένεται στις αρχές Ιουνίου.

Στο μεταξύ, στις 11-13 Μαΐου στο Μπάρι της Ιταλίας θα συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της G7, όπου εκεί θα βρίσκεται και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και ο επίτροπος Μοσκοβισί, όπου αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

Σημειώνεται ότι τα στελέχη του ΔΝΤ επανέλαβαν αυτή την εβδομάδα ότι δεν υπάρχει συμφωνία συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, εάν δεν διευθετηθούν οι όροι ώστε να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.