Οικονομία

Σε απεργιακό κλοιό σήμερα ολόκληρη η χώρα

Σε απεργιακό κλοιό σήμερα ολόκληρη η χώρα
Κορυφώνεται σήμερα η ευρύτατη κινητοποίηση των συνδικαλιστικών φορέων, με 24άωρη γενική απεργία ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης, που περιλαμβάνει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς για να «κλείσει» η β’ αξιολόγηση.

Ο απεργιακός ξεσηκωμός είναι καθολικός αφού συμμετέχουν ενεργά, εκτός από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ που πραγματοποιούν συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος και μια σειρά από επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς. Από κοντά και το ΠΑΜΕ που θα πραγματοποιήσει τη δική του συγκέντρωση. Ξεχωριστή αναμένεται να είναι η παρουσία των συνταξιούχων στις κινητοποιήσεις αφού έχουν προγραμματίσει ειδικό συλλαλητήριο για την Πέμπτη στις 10 το πρωί στην πλατεία Κοτζιά. Με στάσεις εργασίας θα συμμετάσχουν στη γενική απεργία και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Πιο αναλυτικά:

- ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ: Στην προγραμματισμένη γενική απεργία θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι των πρώην ΔΕΚΟ (ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ), οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, αλλά και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και του ΕΚΑΒ θα απεργήσουν και την Πέμπτη. Διήμερη θα είναι και η κινητοποίηση των δικηγόρων.

- Επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς. Στην απεργία έχουν δηλώσει ενεργό συμμετοχή οι εξής φορείς: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, Δικαστικοί Επιμελητές Αττικής, Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών.

- Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Για σήμερα Τετάρτη έχει αποφασιστεί οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία να πραγματοποιήσουν στάση εργασίας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας. Οι εργαζόμενοι σε Μετρό, ηλεκτρικό και τραμ θα πραγματοποιήσουν επίσης στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 4 το απόγευμα έως τη λήξη της βάρδιας.

- Πλοία: Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) βρίσκεται στη δεύτερη μέρα της απεργίας της που ξεκίνησε από χθες και ολοκληρώνεται σήμερα, Τετάρτη 17 Μαΐου.

- Δημόσιος Τομέας: Στην απεργία συμμετέχουν όσοι εργάζονται σε υπουργεία, εφορίες, Τοπική Αυτοδιοίκηση, ασφαλιστικά ταμεία, πολεοδομίες και τράπεζες.

Τα σημερινά συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί στις 10 το πρωί από το ΠΑΜΕ στην πλατεία Κοτζιά και μία ώρα αργότερα, στις 11 το πρωί από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και αύριο Πέμπτη ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου με συλλαλητήρια έξω από τη Βουλή.