Οικονομία

Νέα αναβολή στο ΣτΕ για αιτήσεις ακύρωσης διατάξεων του νόμου «Κατρούγκαλου»

Νέα αναβολή στο ΣτΕ για αιτήσεις ακύρωσης διατάξεων του νόμου «Κατρούγκαλου»
Νέα αναβολή για τις 6 Οκτωβρίου πήρε η εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) των προσφυγών που έχουν πραγματοποιήσει συνταξιούχοι κατά του νόμου Κατρούγκαλου

Το αρμόδιο δικαστήριο έκανε δεκτό σχετικό αίτημα της πλευράς του Δημοσίου, που οι εκπρόσωποί του εμφανίστηκαν χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα στοιχεία για να ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης.

Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική αναβολή που παίρνει η προσφυγή που έχει γίνει από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ). Αρχικά είχε δοθεί αναβολή στην πρώτη δικάσιμο που είχε οριστεί για τις 7 Απριλίου, με προοπτική η υπόθεση να δικαστεί χθες, 2 Ιουνίου. Τελικά, θα υπάρξει και άλλη μία καθυστέρηση μέχρι τις 6 Οκτωβρίου.

Στόχος είναι ακόμα και έτσι να εκδικαστεί τότε η υπόθεση και να μην υπάρξει και άλλη καθυστέρηση. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός ότι ήδη από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας το ΕΝΔΙΣΥ έχει καταγγείλει το Δημόσιο για «σκόπιμη κωλυσιεργία». Οι συνταξιουχικές οργανώσεις που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητούν να ακυρωθούν από την ολομέλεια του ΣτΕ συγκεκριμένες διατάξεις στο νέο Ασφαλιστικό νόμο (ν.4387/2016). Ειδικότερα πρόκειται για τις διατάξεις που  αφορούν τον επανυπολογισμό κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και την περικοπή όσων συντάξεων υπερβαίνουν (αθροιστικά κύρια και επικουρική) το ποσό των 1.300 ευρώ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το ΣτΕ πρότεινε να γίνει η εκδίκαση της δίκης παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο δια των εκπροσώπων του επισήμανε ότι δεν είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο.

Όμως σε αυτή την περίπτωση υπήρχε ο κίνδυνος διαδοχικών εφέσεων κατά της όποιας απόφασης, με κίνδυνο η εκτέλεσή της να έπαιρνε έως και μία τετραετία για να πραγματοποιηθεί. Μπροστά στον κίνδυνο της πολύχρονης ταλαιπωρίας και αναμονής χιλιάδων συνταξιούχων επιλέχθηκε η λύση της πεντάμηνης καθυστέρησης, με την ελπίδα ότι έτσι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες, από το φθινόπωρο και μετά.