Οικονομία

Κοινωνική Ασφάλιση, Επιχειρηματικό Περιβάλλον και Εργασιακές Σχέσεις

Κοινωνική Ασφάλιση, Επιχειρηματικό Περιβάλλον και Εργασιακές Σχέσεις
Τη ρεαλιστική αποτύπωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των τάσεων που επικρατούν στον ασφαλιστικό και στον εργασιακό κλάδο, επιχείρησε να καταγράψει η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες από το Ελληνο-αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο και έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια»

Με τίτλο «Κοινωνική Ασφάλιση, Επιχειρηματικό Περιβάλλον και Εργασιακές Σχέσεις», καταβλήθηκε προσπάθεια να κατατεθούν στο δημόσιο διάλογο πρακτικές προτάσεις για την εξυγίανση των ασφαλιστικών και των εργασιακών σχέσεων, προκειμένου να υποστηριχθεί η επιστροφή της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος, στην εισαγωγική ομιλία του επισήμανε ότι υπάρχει μια ευκαιρία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου «μετά από επτά χρόνια», αφού επιτεύχθηκε «υπεραπόδοση στόχων» ώστε να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη. Ο κ. Αναστασόπουλος όμως παραδέχτηκε ότι η δημοσιονομική εξισορρόπηση που επιτεύχθηκε δεν έχει εξασφαλίσει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντίνος Κρεμαλής, Ομότιμος Καθηγητής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικών και Εργασιακών Θεμάτων του επιμελητηρίου, που ανέλαβε την ολοκλήρωση αυτής της συνάντησης, τόνισε από την πλευρά του ότι υπάρχει η «δημόσια, η ιδιωτική και η επαγγελματική ασφάλιση» και ότι το «εργασιακό κόστος είναι ο τελευταίος παράγοντας που διαμορφώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων».

Στα εννέα διαφορετικά τραπέζια που διαμορφώθηκαν προέκυψαν αντίστοιχες ομάδες (brain storming groups) και συζητήθηκαν τα κρίσιμα ζητήματα της πορείας της κοινωνικής ασφάλισης και της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. Ένα πρώτο συμπέρασμα που προέκυψε ως κοινός τόπος των παριστάμενων στην εκδήλωση είναι ότι ίσως ήρθε η ώρα για την κατάργηση της επικουρικής σύνταξης και την αντικατάστασή της από την επαγγελματική ασφάλιση, σε συνδυασμό με την ιδιωτική ασφάλιση σε εθελοντική βάση.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου, τομεάρχης εργασίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία τόνισε ότι «η επικουρική ασφάλιση πήγε μέχρι εκεί που μπορούσε να πάει».

Παρών στην εκδήλωση και ο πρώην υπουργός Εργασίας επί κυβέρνησης ΝΔ, κ. Γιάννης Βρούτσης ο οποίος τόνισε ότι το Ασφαλιστικό οδηγείται «σε αυτό – κατάρρευση» και για το λόγο αυτό προανήγγειλε «νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο πρώην υπουργός Εργασίας και νυν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος υπεραμύνθηκε της τωρινής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Ανέφερε δε ότι είχε και ο ίδιος ταχθεί υπέρ της ενσωμάτωσης της επικουρικής στην κύρια σύνταξη, προσθέτοντας όμως ότι με τα σημερινά δεδομένα οι εργαζόμενοι στην πλειονότητα τους δεν έχουν την δυνατότητα κάλυψης του κόστους για επαγγελματική ασφάλιση.

{https://twitter.com/AmChamGr/status/872467412469387264}

Από την πλευρά της η κ. Άντα Γαρουφαλιά, τομεάρχης επιχειρηματικότητας του Ποταμιού τάχθηκε «υπέρ της δημιουργίας ασφαλιστικού συστήματος με τρεις πυλώνες που θα περιλαμβάνουν κύρια σύνταξη, επαγγελματική και εθελοντικού χαρακτήρα ιδιωτική».