Οικονομία

Στον «αέρα» ο ΟΜΕΔ – αδυναμία να λειτουργήσουν η διαιτησία και η μεσολάβηση

Στον «αέρα» ο ΟΜΕΔ – αδυναμία να λειτουργήσουν η διαιτησία και η μεσολάβηση
Από τις 28 Απριλίου ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) δεν λειτουργεί. Επιχειρησιακές, αλλά και κλαδικές συμβάσεις που είχαν κατατεθεί εκεί για να τεθούν υπό διαιτησία πρακτικά έχουν «παγώσει» και χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στον «αέρα» αφού δεν μπορούν να οριστούν τα κατώτατα όρια μισθών.

Αιτία της αναστολής λειτουργίας του ΟΜΕΔ είναι ότι δεν έχει πια Διοικητικό Συμβούλιο. Το απερχόμενο ΔΣ ολοκλήρωσε τη θητεία του στην παραπάνω ημερομηνία και οι κοινωνικοί φορείς από τους οποίους απαρτίζεται (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ), δεν έχουν προτείνει νέα μέλη. Παρά τις επίμονες παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας με διαδοχικά έγγραφα από τον περασμένο Μάρτιο, μόνο η ΕΣΕΕ και ο ΣΕΤΕ συμμορφώθηκαν. Οι υπόλοιποι εκφράζουν τη διαφωνία τους, καθώς επισημαίνουν ότι το ισχύον ΔΣ είχε βρει τρόπο επικοινωνίας και έτσι μπορούσε να επιτευχθεί ομοφωνία στις αποφάσεις του ΟΜΕΔ και να «τρέξουν» οι διαδικασίες διαιτησίας και μεσολάβησης. Ένα νέο ΔΣ, τονίζουν οι κοινωνικοί εταίροι, μπορεί να προκαλέσει απώλεια της ομοφωνίας, που βάσει νόμου είναι προαπαιτοπούμενο για να λειτουργήσει η διαιτησία. Για το λόγο αυτό έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας να τροποποιήσει τον ισχύοντα νόμο που ορίζει ότι τα μέλη στο ΔΣ του ΟΜΕΔ μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους έως δύο τριετίες το πολύ. Θέλουν να δοθεί επιπλέον θητεία για να συνεχίσει ο ΟΜΕΔ το έργο του.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας εκφράζει πρακτική δυσκολία να κάνει αποδεκτό το αίτημα των κοινωνικών εταίρων. Αιτία το γεγονός ότι η διάταξη που ζητείται να τροποποιηθεί βρίσκεται στον συνδικαλιστικό νόμο. Εν μέσω διαπραγμάτευσης και με τους θεσμούς να επιθυμούν παρεμβάσεις επί τα χείρω στα συνδικαλιστικά δρώμενα της χώρας, θεωρήθηκε ότι θα ήταν σαν το υπουργείο Εργασίας έριχνε «λάδι στη φωτιά» ικανοποιώντας το αίτημα των κοινωνικών εταίρων…

Το αποτέλεσμα όμως παραμένει και είναι ότι δεν μπορεί ο ΟΜΕΔ να λειτουργήσει. Έτσι έχουν μείνει χωρίς αποτέλεσμα όλες οι επιχειρησιακές συμβάσεις από ξενοδοχεία του Ηρακλείου Κρήτης, που καταγγέλθηκαν μονομερώς στον Οργανισμό. Το ίδιο ισχύει και για τις κλαδικές συμβάσεις στα καταλύματα και στα ταχυφαγεία που επίσης έμειναν χωρίς να επέλθει οριστική συμφωνία. Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκεί η απενεργοποίηση του ΟΜΕΔ, δεν θα μπορούν να κατατεθούν νέες προσφυγές για διαιτησία…