Οικονομία

Στον ΕΟΠΥΥ η διαχείριση των παροχών ασθενείας σε χώρες μέλη της ΕΕ

Στον ΕΟΠΥΥ η διαχείριση των παροχών ασθενείας σε χώρες μέλη της ΕΕ
Στον ΕΟΠΥΥ η διαχείριση των παροχών ασθενείας σε χώρες μέλη της ΕΕ Στον ΕΟΠΥΥ περνά από το ΙΚΑ η διαχείριση των δαπανών για χορηγηθείσες παροχές ασθενείας σε είδος στα διάφορα κράτη μέλη, τόσο των ασφαλισμένων των ελληνικών ταμείων, όσο και των ασφαλισμένων των άλλων κρατών μελών που λαμβάνουν παροχές ασθένειας σε είδος στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα με εγκύκλιο του Διοικητή του ΙΚΑ Ρ.Σπυρόπουλου γίνεται γνωστό ότι πλεον καθιερώνεται ο ΕΟΠΥΥ ως επίσημος Οργανισμός Σύνδεσης και αποδέκτης των αιτημάτων των Ασφαλιστικών Φορέων των άλλων κρατών μελών .

Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα διαχειρίζεται τα αιτήματα των Ασφαλιστικών Φορέων των άλλων κρατών μελών για παροχές που έλαβαν Ελληνες ασφαλισμένοι στα κράτη αυτά αλλά και τα αιτήματα ξένων υπηκοών κρατών μέλη της ΕΕ για παροχές ασθενείας που έλαβαν στην Ελλάδα.

Επίσης η εγκύκλιος κάνει γνωστό ότι η  Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με το προηγούμενο έγγραφό της είχε δώσει οδηγίες για τη διευθέτηση των θεμάτων εξυπηρέτησης των ευρωπαίων ασφαλισμένων και απόδοσης δαπανών για παροχές ασθενείας σε είδος . Ωστώσο υπήρξαν οργανωτικές και πρακτικές αδυναμίες ως προς την κοστολόγηση των παρασχεθεισών παροχών ασθενείας σε είδος, κυρίως μετά την μετακίνηση των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στον ΕΟΠΥΥ, όπου τα Τμήματα Παροχών Ασθένειας και Μητρώου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ευρέθησαν σε πρακτική αδυναμία να αναζητήσουν τις δαπάνες για τη φαρμακευτική αγωγή που παρασχέθηκε σε ευρωπαίους ασφαλισμένους. Το γεγονός αυτό οδήγησε τις υπηρεσίες ΙΚΑ ΕΤΑΜ, σε αδυναμία έγκαιρης ανταπόκρισης στις οδηγίες που είχαν λάβει από τη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ο ΕΟΠΥΥ επανήλθε σε αυτό το θέμα πρόσφατα,και με έγγραφο του, προς όλα τα Περιφερειακά και Τοπικά Υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με το οποίο δόθηκαν οδηγίες για την κοστολόγηση των αναγραφομένων στα Έντυπα Επίσκεψης Ευρωπαίου Ασφαλισμένου φαρμάκων. Στο έγγραφο αυτό ετίθετο προθεσμία διεκπεραίωσης των σχετικών εκκρεμοτήτων έως το τέλος Ιουνίου 2013.

Η προθεσμία αυτή φαίνεται ότι δεν ήταν δυνατόν να τηρηθεί, από τα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, λόγω του όγκου των εκκρεμοτήτων σε σχέση με το χρονικό περιθώριο που δινόταν για την διεκπεραίωσή τους.

Οι υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα συνεχίσουν να κοστολογούν τα Έντυπα Επίσκεψης Ευρωπαίου Ασφαλισμένου που θα προκύπτουν από εδώ και στο εξής και να συμπληρώνουν τα αντίστοιχα τιμολόγια για την αναζήτηση των σχετικών δαπανών, μέχρι την πλήρη μετάπτωση των δεδομένων των ηλεκτρονικών αρχείων και της αντίστοιχης εφαρμογής του ΟΠΣ από το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ στον ΕΟΠΥΥ.